Kvinnan med stjärnan

Titel: Kvinnan med stjärnan
Författare: Pam Jenoff
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 345
ISBN: 9789150964929

Kärlek och vänskap mot alla odds – mitt under brinnande krig

År 1943. När Krakóws getto töms av nazisterna söker artonåriga Sadie Gault och hennes mamma skydd i tunnlarna under stadens gator. En dag kikar Sadie upp genom ett brunnsgaller – och får kontakt med den unga kvinnan Ella Stepanek. Ella kommer från en förmögen familj och sedan hennes fästman kallades ut i kriget lever hon ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Dagen Ella passerar torget och upptäcker Sadie förändras hennes tillvaro för all framtid. Ella hjälper Sadie och de blir vänner. Men i takt med att kriget trappas upp går deras livsöden isär, och den starka vänskapen sätts på prov.

Kvinnan med stjärnan är inspirerad av sanna berättelser från andra världskriget. Det är ett drabbande vittnesmål om oväntad vänskap, och om den enorma styrkan i människans vilja att överleva.

Egna reflektioner
Jag har en förkärlek till romaner som utspelar sig under andra världskriget. Och har de då, som denna, en sann historia i botten blir de ännu bättre. Att leva i avloppstunnlarna är en helt absurd tanke. Men människorna gjorde det. Och de fick hjälp av människor på ovansidan. Det visar ju att medmänskligheten finns och att hoppet är det sista som överger en.

”Kvinnan med stjärnan” är en lättläst och välskriven bok med staka karaktärer. Pam Jenoff skildrar miljöerna på ett mycket verklighetstroget sätt, jag känner dyngan och stanken från avloppsystemet. Trots allt elände finns det ändå en stark känsla av hopp, vänskap och kärlek i boken som gör att den är lätt att läsa.

Gillar du romaner om andra världskriget tycker jag absolut att du ska läsa den.

Sagt om boken
”En riktig bladvändare om mod och kärlek med ett slut som sträcker sig långt fram i vår tid.” Birgitta Ehn Eliason, BTJ-häftet

Om författaren
Pam Jenoff är författare och jurist bosatt i Philadelphia. Hon har tidigare arbetat med säkerhetsfrågor på Pentagon och som diplomat i Kraków. Det var åren i Europa som väckte hennes intresse för andra världskriget och hon har bland annat fördjupat sig i judisk historia. Hennes tidigare romaner Cirkusflickan och Paris försvunna döttrar klättrade direkt upp på New York Times bästsäljarlista.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln