Räkna hjärtslag

Titel: Räkna hjärtslag
Författare: Katarina Widholm
Betyg: 5 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 413
ISBN: 9789177896890

Året är 1937 och den 17-åriga Betty lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde hos doktorsfamiljen Molander på Östermalm i Stockholm.

Hon kämpar med långa arbetsdagar och doktorinnans nedlåtande attityd. Betty är oskuldsfull och bildningstörstande och inser snart att i storstaden finns det andra möjligheter och en betydligt större frihet än vad som fanns på hemorten. Inte minst växer en stark vänskap fram med Viola, hembiträdet i grannhuset. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin, en universitetslektor av judisk börd, och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.

Räkna hjärtslag är en berättelse om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som liknar vår egen. Det är en varm roman med tidstroget språk och färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget.

Egna reflektioner
”Räkna hjärtslag” sög sig fast vid mig, så fort jag la ifrån mig boken var det något i den som kallade på mig, sa till mig att komma tillbaka och läsa, bara lite till. Boken har ett ganska långsamt tempo, det är mycket fokus på matlagning och städning med trots det fängslar den mig. Intrigen är finstämd och lågmäld men väldigt mysig och vacker.

Detta är Katarina Widholms debut, vilket är mycket svårt att tro, Författaren har fångar tidsandan väl både när det gäller språket och de levande person- och miljöbeskrivningarna. Detaljrikedomen är stor vilket bidrar till att jag finner storyn trovärdig.

Sagt om boken
»En av mina favoriter i år … Om man gillar till exempel böckerna om Maj, Historieätarna och Stil i P1 så får man allt det – det är mat, mode, Stockholm 1937« Johanna Lundin i SVT Gokväll

»Imponerande debutroman … Det är en vardagsskildring, men så spännande berättad att man hoppar högt när dörren till våningen på Östermalm öppnas vid fel tid … Förhoppningsvis blir det flera böcker om Betty.« Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»Katarina Widholm har lagt hela sin själ i försöket att skapa en sann bild av hur livet kunde gestalta sig för unga fattiga flickor under 1930-talet. Som samhällsskildring får hennes roman högsta betyg, som feel good-roman får hon lika högt betyg.« Ölandsbladet

»Det är en härlig roman som blandar vardagsslitet och arbetsvillkoren för ett hembiträde (som fick mig att tänka lite på Kristina Sandbergs skildring av hemarbete) vid tiden strax före andra världskriget med kärlek, klasskillnader och resonemangsäktenskap.« Kommunalarbetaren

»Räkna hjärtslag är en okonstlad skildring, påminner om gammaldags romaner, men minst av allt banal. Snarare ett genomarbetat hantverk med många fyndiga tidsmarkörer.« Norran

»En helt underbart berättad historia om människor som känns alldeles äkta och engagerar på varje sida.« Expressen Söndag

»Välskrivet, gediget En stilsäker, lite gammaldags rejäl och hederlig roman som för tankarna till Kristina Sandbergs August-prisade böcker om hemmafrun Maj – men också till den omåttligt populära tv-serien Vår tid är nu.« Alingsås Tidning

»Med nya romanen Räkna hjärtslag får hembiträdet en plats i skönlitteraturen. Möjligen sin första verkliga plats.« Arbetarbladet

»Katarina Widholms realism tar sig direkt in i mitt hjärta. Den bärs upp av en varm och fin ton … en fulländad debut.«LitteraturMagazinet

»En fin berättelse om svunnen tid. Ett härligt språk som gör att jag lätt kommer in i handlingen och lär känna karaktärerna.« Bloggen Villa Freja

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln