Det falska vittnet

Titel: Det falska vittnet
Författare: Karin Slaughter
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 589
ISBN: 9789150961652

Leigh Collier har jobbat hårt för det liv hon har. Ett eftertraktat jobb som försvarsadvokat, en skötsam dotter, till och med skilsmässan från exmannen var hyfsat civiliserad. Hennes liv är precis så välordnat som hon alltid önskat. Men bakom allt detta döljer sig en uppväxt som var allt annat än vanlig …

När Leigh får i uppdrag att försvara en förmögen man som står anklagad för våldtäkt ser hon det först som ett steg i karriären. Men när hon möter honom inser hon att det inte är någon slump att hans fall hamnat på hennes bord. Hon känner igen honom, och han henne. Eller, rättare sagt, han känner till hennes historia och vet varför hon ägnat tjugo år åt att försöka glömma.

Om Leigh inte får honom fälld kommer hon att förlora allt. Den enda som kan hjälpa henne är hennes lillasyster – den sista person hon vill ha kontakt med. Men nu har hon inte längre något val.

Egna reflektioner
”Det falska vittnet” är en ganska mörk historia om pedofili, droger och mord. Som motvikt till allt tungsint finns det även fina och kärleksfulla relationer, själv känner jag extra starkt för Callie, den ena av de två systrarna som det handlar om.

Boken har ganska lång startsträcka och den första tredjedelen är lite seg. Det läggs mycket fokus på karaktärerna och små pusselbitar till deras liv och bakgrunder släpps pö om pö. Men sen ökar tempot och boken blir riktigt spännande. Och gällande karaktärerna så är de väldigt väl gestaltade, det är mycket tankar och känslor vilket jag upplever ger dem ett djup.

Karin Slaughter är ingen nybörjare, detta är hennes 21: bok och den tredje som jag läser. Det är en fröjd att läsa dem, jag tror hon lägger mycket tid på research för de är väldigt detaljerade gällande tillvägagångssätt, material, miljöer osv. Hon missar inget och lämnar inget åt slumpen.

Gillar du thrillers som drar lite åt det psykologiska hållet ska du absolut läsa denna.

Sagt om boken
”Intrigen innehåller åtskilliga överraskningar. Amerikanska Karin Slaughter lyckas göra nagelbitar-spänning av kvinnohat och missbruk.” Lotta Olsson, DN

”Jag skulle följa henne vart som helst.” Gillian Flynn

”En spännande,väl sammanhållen kriminalberättelse av hög klass.” Kent Lidman, BTJ-häftet

Om författaren
Karin Slaughter är en av världens mest lästa och hyllade författare. Hennes böcker har givits ut i 120 länder och sålts i fler än 35 miljoner exemplar. Hon har skrivit 20 böcker, inklusive serierna om Grant County och Will Trent, samt Edgar-nominerade De fördärvade och flera titlar som legat på Sunday Times topplista. Spänningsromanen Bilder av henne filmas just nu för Netflix och Grant County- och Will Trent-serierna är också under produktion för tv. Hon är född i Georgia och bor i Atlanta.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln