Pytheas resa till Thule

Titel: Pytheas resa till Thule
Författare: Alf Henrikson
Betyg: 🎈🎈🎈 (3/5)
Utgiven: 1984
Format: Inbunden
Antal sidor: 196
Förlag: Bra Böcker
ISBN:  9789177520771

Thule, vad är det för något? Jo det är de gamla grekernas namn på Norden. Här får vi följa Pythea som, 20 år gammal, bestämmer sig för att segla till det fjärran landet. År 324 f.K.r seglar de från Marseille. Med sig på färden har han bl.a. sin slav Ottar, en blond man från barbarernas land. De besöker en rad olika orter som finns kvar än idag och han beskriver detaljerat hur livet ser ut.

1983 hittades en 2.300 år gammal papyrus i Egypten. Det visade sig vara Pytheas avskrift av sin resa till England, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland. Hans ord har fått på att skriva om vår historia.

Jag upplevde boken som lite seg i början, med många orter och personnamn att hålla reda på. Men ju mer jag läste ju mer växte boken.

Klart läsvärd om man gillar lite historia.