Familjen Winther – Ellinors modiga val

Titel: Familjen Winther – Ellinors modiga val
Författare: Katrine Wessel
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 301
ISBN: 9789177955627

Ellinor Winther är en modern och egensinnig kvinna. Hon är också en ung änka och mor, som efter makens död bor hos sina svärföräldrar. Men att ägna dagarna åt att sitta stilla i de fina salongerna passar henne inte. Hon bestämmer sig för att börja arbeta, något som svärmor Cecilia Winther inte uppskattar.

Det har varit svåra tider för invånarna i Kristiania, många har mist både hem och förmögenhet och Fredrik Winther försöker få ordning på familjens affärer. Han är förlovad med Camilla Brandt, men drömmer fortfarande om Emma och väl tillbaka i Trondheim korsas deras vägar igen.

Egna reflektioner
Återigen får vi stifta bekantskap med Familjen Winther, överklassfamiljen i Trondheim, som lever i slutet av 1800-talet. I varje bok får vi lära känna en av familjemedlemmarna lite extra och nu har det blivit dags för svärdottern Ellinor.

I Ellinors modiga val får vi följa Ellinor, som är både ung änka och mor. Hon bor hemma hos svärföräldrarna men att sitta i de fina salongerna och brodera och dricka te tilltalar henne inte det minsta. Hon vill kunna ta vara på sig själv och sin dotter och bestämmer sig för att gå ut och söka arbete.

Katrine Wessel går från klarhet till klarhet. Hon har ett underbart sätt att skriva och jag älskar hur hon använder sig av gamla seder och bruk i språket. Det är många karaktärer i serien men jag har absolut inga problem med att hålla isär dem. Alla är speciella på sitt lilla vis.

Jag upplevde boken som lite seg i början men den tog sig och blev väldigt bra efter ett tag. Som vanligt avslutas boken med en cliffhanger och det kommer att bli en lång väntan på att del fem ska komma ut.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokförlaget Polaris
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln