Den franska lavendelgården

Titel: Den franska lavendelgården
Författare: Jo Thomas
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 349
ISBN: 9789177954170

Del och hennes man Ollie har flyttat till en underbar liten by i Provence. I flera år har de försökt att få barn men inte lyckats, och flytten till Frankrike är tänkt att bli början på ett annat slags liv. Men saker och ting blir inte som de tänkt, och bara sex veckor efter att de anlänt packar de flyttbilen igen. Samtidigt som bilen rullar ut genom grinden inser Del att hon inte alls vill lämna Frankrike och att hon och Ollie längtar efter helt olika saker.

Ollie återvänder till England och plötsligt är hon själv i det något förfallna huset, med ett lån att betala och bara några små lavendelplantor som sällskap. Vad ska hon göra? Efter att ha hittat en gammal receptbok hos den sympatiske antikhandlaren Fabian börjar hon baka. Men kan verkligen hennes nya intresse hjälpa henne att komma över det förflutna och hitta riktig lycka? Den franska lavendelgården är en varm berättelse om en kvinna som, bland blommande lavendelfält i Provence, återtar sitt liv.

Egna reflektioner
Den franska lavendelgården är en klassisk feelgood med fokus på kärlek, vänskap, drömmar, omtanke och att våga tro på sig själv. Och naturligtvis förvecklingar av olika slag. Men det finns två saker som gör att denna sticker ut lite extra. Den första är de målande beskrivningarna av den vackra miljön och de böljande lavendelfälten på den franska landsbygden. Den andra saken är kärleken till bakningen. Beskrivningarna i boken gör mig väldigt sugen på att börja baka direkt.

Jo Thomas texter gör att jag snabbt sugs in i handlingen. Boken är i grunden lättläst men jag tappar flytet lite när det dyker upp ord och fraser på franska. Jag förstår ju sammanhanget men det stör mig lite. Karaktärerna är underbara och jag älskar nästan alla. I likhet med de flesta andra feelgood är huvudpersonen velig och har lite svårt att tyda signalerna som andra sänder.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokförlaget Polaris
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln