Mordiska väsen

Titel: Mordiska väsen
Författare: Flera olika
Betyg: 2 av 5
Förlag: Darkness Publishing
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 520
ISBN: 9789198563962

I Mordiska väsen bjuder tjugotvå svenska författare på ett smörgåsbord med våra mest älskade kända nordiska väsen såsom tomtar, troll, skogsrå, näcken, vättar, irrbloss, varulvar, vittror, mylingar och drauger. Varje novell har sin egen smak och sitt eget språk. Författarna har tillsammans skapat en samling mörka noveller utan särskilt lyckliga slut. Så som man berättade förr, vid lägereldarnas tid.

Egna reflektioner
I Mordiska väsen får vi hänga med allsköns varelser såsom tomtar och troll, älvor och skogsrå, vättar och häxor, irrbloss, drauger och varulvar m.fl. Det är en främmande och makaber värld med ondskefulla varelser och kusliga miljöer.

Det är en antologi, en samling med 22 noveller av lika många författare. Jag upplever en skiftande kvalitét där vissa noveller är riktigt bra medan några andra inte faller mig i smaken. En gemensam sak är dock att samtliga är melankoliska och inte är varken en lycklig tillvaro eller ett lyckligt slut.

Jag är mycket förtjust i våra nordiska väsen men är inte någon särskilt van fantasyläsare och jag känner att det är lite för mycket och för mörkt för mig. Men om du gillar fantasy med en mörk inramning så är detta en perfekt läsning i höst- och vintermörkret.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Darkness Publishing
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln