Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Titel: Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin
Författare:  Alex Bennheden
Betyg: 3 av 5
Förlag: Tekannan Förlag
Utgiven: 2021
Format: Danskt band
Antal sidor: 227
ISBN: 9789198576931

Detta är en berättelse om saltstänkta, ljumma vindar i en liten sommarstad den där sommaren när Sverige inte spelade fotbolls-VM i Frankrike. Den där sommaren när en oskiljaktig trio var med om liv, ångest och död.

Det är även en berättelse om hur irländare kommer undan med att prata i klyschor, om Piggelin, om hur liten världen var när ens enda mål var att få ligga, om pommes verkligen är godare med majonnäs och om varför man inte ska förvara kondomer i plånboken. Men framförallt är detta en berättelse om havets ständiga närvaro och om när några unga vänner tvingades att bli vuxna.

Egna reflektioner
Ett sommarlov kan ju vara hur härligt som helst, en massa kul och episka händelser. Det var nog så Eric, Ibbe och Johan trodde denna sommaren skulle bli. Men istället blev det sommaren då de tvingades bli vuxna. Några av dem i alla fall.

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin utspelar sig i Falkenberg och dess stränder. Vi får följa med trion i flera av deras stora händelser såsom första fyllan, första kyssen, första hånglet mm. Det är en väldigt händelserik bok men trots det hittar jag inte riktigt någon handling.

Alex Bennheden är en oerhört skicklig historieberättare och trots en lite lös intrig behåller han mitt intresse genom hela boken. Boken är humoristisk och full av kul anekdoter och tidstypiska detaljer, men man kan även ana ett visst vemod och ängslan över att behöva lämna barndomen.

Om författaren
ALEX BENNHEDEN är född och uppvuxen i Falkenberg och har tidigare gett ut den lokala boken ”Stregen, Klobban & Körva-Laila och andra Falkenbergska smeknamn”. Hans skrivande och radiopratande har genom åren genomsyrats av en stor igenkänning och en varm humoristisk träffsäkerhet som inte sällan påminner oss om vår egen litenhet som människor. ”Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin” är hans debutroman.

Sagt om boken
”Ett litet mästerverk, skrivet med absolut gehör, en ”Mitt liv som hund” av år 2021.” – Eva Åström, Expressen Söndag

”Alex Bennhedens språk fångar ungdomarnas tillvaro och jargong på ett verklighetstroget sätt. Personskildringarna är träffsäkra liksom författarens beskrivning av småstaden vid havet. Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin är en roman som ger en trovärdig skildring av livets kanske känsligaste ålder.” – Rickard Lindholm, BTJ

Boken finns att köpa hos bl.a.
Alex Bennheden
Tekannan Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln