De tolv majestäterna

Titel: De tolv majestäterna
Författare: Mats Svensson
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 357
ISBN: 9789179035426

Det har gått fyra år sedan det avslöjades att Sverige i hemlighet länge varit en kärnvapenstat. I hela Europa blåser det kraftiga högervindar och i spåren av pandemin har det högljudda och populistiska partiet Sveriges väl tagit plats i riksdagen och tvingat fram ett allt mer auktoritärt samhälle. På Snogeholms slott i Skåne ska det hållas ett toppmöte mellan Europas tre kärnvapennationer: Storbritannien, Frankrike – och numera alltså även Sverige.

Enorma krafter sätts i gungning när den mystiska sammanslutningen De tolv majestäterna vänder sig till den ökände legosoldaten Cornelis van Owen för att sabotera mötet. Det blir upp till poliserna Alina och Omar samt korpral Elinor Minsler vid P 7 på Revingehed att försöka avslöja och avstyra sabotaget. Men vilka är egentligen De tolv majestäterna? Och framför allt: Hur långt är de beredda att gå?

De tolv majestäterna är den fristående uppföljaren till Den trettonde bomben. Precis som i den första boken i serien bjuds läsaren på en högoktanig och tempofylld blandning av polisroman och technothriller.

Egna reflektioner
Jag måste erkänna att jag kände mig väldigt skeptisk till boken, det är ju inte min favoritgenre precis. Men jag blev positivt överraskad. 🙂

De tolv majestäterna är en bok som växer. Det tog ett tag innan jag hade koll på de olika karaktärerna samt att jag hade lite svårt för AI och annan teknik. Men när jag väl hade vant mig vid det så var det en bra läsupplevelse.

Intrigen håller ett högt tempo, jag tror den hade gjort sig bra som miniserie på TV. Jag tycker mig an att Mats Svensson flirtar lite med såväl sci-fi och den dystopiska genren och tillsammans med deckargenren blir det en bra kombo.

Sagt om Den trettonde bomben:
”Rafflande action och unik story, jag önskar att jag kommit på den själv.”
Lars Wilderäng

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln