När livet ger dig kaktusar, gör margaritas!

Titel: När livet ger dig kaktusar, gör margaritas!
Författare:  Adiba Barney
Betyg: 3 av 5
Förlag: Tallbergs Förlag
Utgiven: 2021
Format: Danskt band
Antal sidor: 342
ISBN: 9789198607802

Svenska Adiba Barney hade flyttat till USA, blivit VD i Silicon Valley och träffat den stora kärleken. Nu återstod bara att bli mamma. Istället fick hon dödsdomen spridd bröstcancer. När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! handlar om ett spektakulärt liv, att få barn mot alla odds och om att aldrig bli bitter. Jag lever mitt liv som om det inte finns någon morgondag, och samtidigt som om jag kommer att leva för evigt.

Att uppleva kriget i Libanon som barn, fly landet på en smugglares båt, att vara invandrare i Sverige och kämpa för sin självständighet som kvinna både mot patriarkatet och den syrianska hederskulturen. Detta är starten på denna inspirerande berättelse. Men det är långt ifrån slutet. Adiba överlevde bröstcancer två gånger innan 30-årsåldern och fick sin dödsdom, spridd bröstcancer när hon fyllde 37 år. Trots det har hon hunnit ha ett händelserikt och mestadels roligt liv.

Efter att ha jobbat i över ett decennium med tech- och startupbranschen i Stockholm åkte hon på svenskt diplomatpass till USA och fick en framgångsrik karriär som VD i Silicon Valley. Där träffade hon också sin andra make Kris. Under hela sitt vuxna liv längtade hon intensivt efter barn, så för några år sedan fattade hon beslutet att bli mamma via surrogatmödraskap.

Det har varit 15 år av försök och intensiv längtan. Herregud, jag har låtit frysa ner embryon tillsammans med tre olika män innan det äntligen gick vägen. Till sist kom vår lilla Alex. Eftersom jag lever med en dödlig sjukdom var det inget lätt beslut och det är klart att jag brottas med skuldkänslor ibland. Men vem vet kanske lever jag länge till? Alex har fyllt vårt liv med så mycket lycka och kärlek.

När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! handlar om glädje, sorg, passion och att leva som att det inte finns en morgondag. Jag brukar tänka: Fuck you cancer, jag väljer livet. Idag lever jag! Alla författarens intäkter från försäljningen av boken går till en fond för att stödja forskning kring spridd bröstcancer. Tanken är att sonen Alex ska förvalta den i framtiden.

Egna reflektioner
Bröstcancer har nog de flesta hört talas om och många känner någon som har drabbats. Men hur är det med spridd bröstcancer? Hur många vet vad det är, vad det egentligen innebär? Jag visste det i alla fall inte. Men efter att ha läst När livet ger dig kaktusar, gör margaritas! har jag en helt annan kunskap. Jag förstår den stora skillnaden mellan de två typerna av cancer.

Adiba Barney låter oss följa med på livets resa. Från krigets Libanon till att vara invandrare i Sverige och hennes kamp mot den syrianska hederskulturen. Hur hon jobbade sig upp till en VD-post i Silicon Valley. Och hur hon fick sin dödsdom vid 37 års ålder.

Barney besitter en enorm styrka och livslust. Trots många motgångar är hon positiv och vill få ut mesta möjliga av livet. Hon får mig att tänka på ord som glädje, humor, mod och passion. Det är en lättläst och intressant biografi, hon har en stark drivkraft som smittar av sig. Och jag tror definitivt att hon är en enhörning. Vet du inte vad det är? Läs boken så förstår du.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Tallbergs Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln