Honungsapan

Titel: Honungsapan
Författare: André Catry
Betyg: 3 av 5
Förlag: Southside Stories
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 253
ISBN: 9789189318021

När en massiv cyberattack gör internet oanvändbart, samtidigt som missiler utplånar Amazons och Microsofts datacenter i Sörmland och elnätet saboteras, är Sverige illa ute. Den kvinnliga KSI-agenten MAC jagar en stulen container som innehåller svenska myndigheters backuper, samtidigt som främmande makt verkar vara på väg att angripa Gotland. Regeringen står handfallen utan kommunikationsmöjligheter.

När nätet väl kommer igång igen, sprids en deep fake-video där statsministern ses hylla Ryssland och anklaga USA för spioneri. Situationen ställs på sin spets: Går ett fullskaligt krig att undvika och hur ser egentligen krig ut nuförtiden?

Honungsapan är en actionroman om hot som inte bara är realistiska, utan rentav sannolika, skriven för alla älskare av verklighetsnära, blandvändande spänningsböcker.

Egna reflektioner
Jag har ibland tänkt på hur lätt det skulle vara att slå ut ett land som Sverige. Kapa strömmen så slås hela infrastrukturen ut. Värmen försvinner, vattnet försvinner och en stor del av vårt sätt att kommunicera och få tillgång till nyheter försvinner.

Detta är en del av det som händer i Honungsapan och när Internet väl kommer igång igen sprids en deep fake-video där statsministern ses hylla Ryssland och anklaga USA för spioneri. Boken är väldigt intressant då det är ett fullt möjligt scenario som är ganska skrämmande. Det är högt tempo och jag tror att boken hade gjort sig väldigt bra som film eller en kortare serie.

André Catry har skapat ett gäng mycket intressanta karaktärer och jag hade gärna sett att han hade utvecklat dem lite mer. Det märks att Catry har mycket kunskap inom området då han beskriver händelser väldigt detaljerat, nästan lite väl detaljerat för min smak men min man gillade det. Jag upplevde boken som rörig i början, det var svårt att hålla isär och få grepp om alla karaktärer och organisationer. Men den tog sig bra mot slutet och trots dessa små störningsmoment uppskattade jag läsningen totalt sett.

Om författaren
Författaren André Catry är en av Sveriges främsta IT-säkerhetsprofiler. Han har vunnit VM i hacking, arbetat med de mest känsliga frågorna för säkerhetspolisen, försvarsmakten, regeringskansliet och underrättelsetjänsten. Han har arbetat med internationella IT-säkerhetsuppdrag i 25 länder. Försök har gjorts att värva honom som agent för främmande makt.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln