Tvillingsystrarna

Titel: Tvillingsystrarna
Författare: Pauline Riccius
Betyg: 3 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 297
ISBN: 9789177992981

Efter år av misslyckade försök att få barn får Monica och Magnus äntligen åka och hämta sin adoptivdotter i Thailand. Väl framme på barnhemmet i Bangkoks mest utbredda slumområde, visar det sig att deras barn har en tvillingsyster.

Linn och Liv växer upp i 1980-talets Västervik. Trots att de inte känner till något annat får de höra att de är fel och annorlunda. Utanförskapet för dem samman och till slut har de bara varandra. När Liv flyttar hemifrån för att satsa på en karriär som balettdansös på Operan i Stockholm, blir Linn lämnad kvar och systrarna glider ifrån varandra.

Dansen kommer att betyda allt för Liv men kampen om de bästa rollerna är stenhård. Hon pressar sig till gränsen för vad kroppen klarar av och får betala ett högt pris för sina framgångar. Linn finns ändå alltid där för henne, beredd att lyssna och trösta. Att lindra andra människors lidande har blivit hennes sätt att förtränga känslan av övergivenhet. Men när Linn blir allvarligt sjuk kastas allt omkull och Liv måste ensam ge sig ut på en resa tillbaka till Thailand som hon lämnade mer än trettio år tidigare.

Egna reflektioner
Jag fastnade direkt när jag började läsa ”Tvillingsystrarna”. Alla tankar , känslor och miljöer kring hämtningen av deras adoptivdotter är väldigt starka och fängslande. Tyvärr upplevde jag att intrigen tappade lite fart i mitten av boken, den stod mest och stampade i dansen. Men den tog sig igen och slutet var lika starkt som början.

Pauline Riccius” sätter ord på känslor om barnlöshet, adoption, längtan, besvikelse och utanförskap. Känslan av att inte känna sig hemma, att inte höra till. Men hon tar även upp hopp, kärlek, vänskap och kraften i tvillingars gemenskap, i familjeband och ordlös förståelse. Språket är mycket bra och boken är lättläst, även om jag ibland hade svårt att skilja tvillingsystrarna åt.

Om författaren
PAULINE RICCIUS är civilekonom och har även studerat litteraturvetenskap och språk. Hon har arbetat i bokbranschen i över tjugo år och samtidigt ägnat sig åt det egna skrivandet. Pauline är själv mamma till tvillingar och har fascinerats av deras unika gemenskap som visat sig ända sedan de föddes. Hon är uppvuxen i Lerum utanför Göteborg och bor numera i Saltsjöbaden med sin man, fyra barn och en hund. Tvillingsystrarna är hennes debutroman.

Sagt om boken
”En intensiv berättelse om närhet, avstånd och utanförskap, som rör sig från den ordlösa förståelsen mellan två systrar till avståndet mellan dem och omvärlden.” Lotta Olsson, DN

Tvillingsystrarna är en genomtänkt, väl gestaltad och rappt berättad roman om både ett äktenskaps känslomässiga dynamik och den arkaiska styrkan i moder-, dotter-och systerskap. Det är lätt att känna igen sig i den mänskliga psykologin som blottläggs, i skildringen av ensamhet, längtan att höra till och bli bekräftad, samtidigt som man behöver hitta sin egen väg.” Katarina Tavakol, BTJ

”Riccius övertygar som berättare, fängslar och håller kvar intresset för dem hon skildrar till sista ordet, man väntar med intresse på nästa roman.” Ölandsbladet

”Det är så fint skildrat vilket gör att jag lever mig så starkt in i berättelsen och systrarnas liv. Jag glömmer bort att det inte är på riktigt. Det är en ren njutning att läsa denna bok. Det var en väldigt stark läsupplevelse som gjorde intryck på mig.” Malins bokblogg

”Vardaglig, realistisk men ändå har den ett skimmer över sig. Jag får starka känslor för båda tvillingarna. Jag hoppas få läsa fler böcker av Pauline Riccius.” Bok.malen

”En nära och på många vis dynamisk roman som både retar tårkanalen och tillåter oss att spegla våra relationer. Skildringen sveper fram min läsarlust och blåser upp till svanar på mitt känslohav. Jag imponeras av romanbygget som känns naturligt, äkta och får författaren att framstå som given sedan länge. En tämligen lyckad debut!” Carolines bokhylla

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln