Fågelflykt

Titel: Fågelflykt
Författare: Anne-Christina Liinanki
Betyg: 2 av 5
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2021
Format: Kartonnage
Antal sidor: 246
ISBN: 9789189397118

I den lilla utmarksbyn Storsien, ett tiotal år innan första världskriget, blir Amanda och Aslak förälskade, men deras kärlek fördöms av en obarmhärtig omgivning som inte skyr några medel för att stoppa den. Snart upptäcker Amanda att hon bär på Aslaks barn – och en släktresa genom tid och rum tar sin början.

Fågelflykt är en skildring av tre generationer kvinnor – Amanda, Anna Maria och Agneta – som var och en drömmer om kärleken, men som ställs inför livets och tidens motgångar. Vi förflyttar oss från ett norrbottniskt tidigt nittonhundratal till ett Stockholm i kölvattnet av andra världskriget, och slutar i Luleå där ett tusental flyktingar anländer till järnvägsstationen under flyktingkrisens 2015.

Ur de tre huvudpersonernas perspektiv skildras övergrepp, mord, väckelsepredikanter, arbetsläger, utanförskap, kärlek och inte minst förhoppningar. Och fastän de tillhör olika generationer delar de alla erfarenheten av hur det är att vara kvinna.

Egna reflektioner
Fågelflykt spänner över tre generationer kvinnor från tidigt 1900-tal till år 2015. Det är en vemodig skildring av kvinnans liv med mycket elände och motgångar. Men under allt det tragiska finns det en stark och varm kärlek till medmänniskorna, en vilja att ta hand om varandra.

Anne-Christine Liinanki har ett nyanserat och nästan lite poetiskt språk. Hennes sätt att använda äldre och till viss del lokala uttryck och begrepp förstärker känslan av vilken tid och miljö boken utspelar sig i.

Boken är välskriven och lättläst men jag upplevde den som lite seg och svår att ta till mig. Jag känner att det saknas något, t.ex. att vissa händelser inte beskrivs fullt ut. En fin bok som tyvärr inte passade mig. Men den kanske passar dig?

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln