1793

Titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 (5/5)
Utgiven: 2018
Format: Pocket
Antal sidor: 452
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789175038209

En riktigt bra bok som jag inte ville lägga ifrån mig. Lite seg i starten innan jag läst in mig på språket. Väldigt spännande men samtidigt lite obehagligt att följa de olika karaktärerna.

Grymt bra miljöbeskrivningar vilket blir extra roligt för mig som släktforskar och precis har fått tag i brev som är skrivna i bl.a. Stockholm vid samma tid. Det märks att författaren gjort en ordentlig research.

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia. Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.