Den sista spiken

Titel: Den sista spiken
Författare: Stefan Ahnhem
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 479
ISBN: 9789137152431

Den sjätte boken i serien om Fabian Risk.

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn.

Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Egna reflektioner
Alltså vilken serie, vilka karaktärer, vilken spänning. Jag avundas er som ännu inte har läst den.

Den sista spiken är den sjätte och avslutande (?) boken om Fabian Risk, Dunja Hougaard och Kim Fucking Sleizner. Denna är, precis som de tidigare, helt outstanding i genren. Den är brutal, den är rapp och den genomsyras av sorg, förlust och smärta men även kärlek och värme. Det är en bok som trollbinder mig, som får mig att glömma att andas. Dock vill jag säga att vissa delar, framförallt i början av boken, känns lite som en kortare transportsträcka. Detta är inget jag har upplevt i någon av de tidigare böckerna. Men den aningen svagare storyn kompenseras med råge av oväntade vändningar, cliffhangers och andlös spänning.

Stefan Ahnhem är en mästare med pennan. Han har ett suggestivt språk och lyckas med konststycket att knyta ihop alla lösa trådar från de fem tidigare böckerna på ett mycket snyggt sätt. Och han lyckas även smyga in en liten, liten bakdörr för en fortsättning, vilket jag och många med mig hoppas kommer.

För att få ut maximalt behållning av en maxad serie bör du läsa böckerna i ordning.

Om författaren
Stefan Ahnhem tilldelades priset Crimetime Specsavers Award 2015, för sin debut Offer utan ansikte. Den sista spiken är den sjätte boken i serien om Fabian Risk. De tidigare böckerna har sålts i över två miljoner exemplar och är utgivna i fler än trettio länder.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln