X sätt att dö

Titel: X sätt att dö
Författare: Stefan Ahnhem
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 485
ISBN: 9789137152424

Den femte boken i succéserien om Fabian Risk tar vid sekunderna efter slutet på ”Motiv X”. Stefan Ahnhem bygger vidare på sitt mäktiga kriminalepos och den ständigt expanderande värld han skapat kring Risk och hans kolleger runt Öresund. I den tidiga sommarkvällen lägger en gummibåt ut från bryggan i Råå hamn. Ombord sitter en man med ett svärd fastspänt på ryggen. Hans uppdrag har tärningen dikterat: En människa ska dö. Vem vet inte ens mannen själv. Helsingborgspolisen har de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade, parallella utredningar som de anser sig ha löst. Men när ett nytt mordoffer hittas, inser de att allt de trodde sig veta är fel. I ”X sätt att dö” får vi äntligen följa den slutgiltiga jakten på tärningsmannen.

Egna reflektioner
Jag formligen älskade de fyra första böckerna om Fabian Risk, de har verkligen allt. Går det att skriva en femte bok som är lika bra?

X sätt att dö tar vid där Motiv X slutade, med ett gäng ouppklarade och tillsynes helt slumpmässigt utförda mord. Det är högt tempo och vansinnigt spännande, det känns som om jag läser hela boken i ett enda andetag. X sätt att dö är en riktig bladvändare och jag kommer på mig själv med att planera familjens aktiviteter efter min läsning.

Jag funderar mycket på vad som rör sig i huvudet på Stefan Ahnhem när han skriver. Men oavsett vad det är så vill jag att det fortsätter. Hans språk är lika mångfasetterat oavsett om han beskriver en personlighet, ett konstverk eller ett mord och jag sugs in i boken och glömmer tid och rum. Sen blir det ju extra spännande att läsa när boken utspelar sig i närheten av där jag bor.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln