Lämna världen bakom dig

Titel: Lämna världen bakom dig
Författare: Rumaan Alam
Betyg: 3 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 253
ISBN: 9789100189068

Semester.

Ett sommarhus i oväntad radioskugga.

Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet.

En katastrof.

Egna reflektioner
I april var jag med på ett digitalt boksamtal hos Albert Bonniers Förlag. De pratade bl.a. om denna och jag tyckte den lät spännande så jag bad om att få läsa den.

Amanda, Clay och deras två barn har hyrt ett lyxigt hus på Long Island utanför New York. De njuter av lugnet, tystnaden och av att bara vara. Sent en kväll knackar det på dörren och utanför står Ruth och G.H. Ett äldre par som påstår sig äga huset och att de flytt dit eftersom hela New York har blivit strömlöst. Internet, mobiler och TV har slutat fungera. Vad är det egentligen som pågår? Kan de lita på varandra?

Lämna världen bakom dig är en lågmäld och dyster historia. Den börjar ganska svagt, de lullar runt i det ensligt belägna huset och det händer inte så mycket. Men efterhand som tiden går byggs spänningen upp och de sista 50 sidorna är riktigt bra.

Rumaan Alam har ett lite annorlunda sätt att skriva. Medan saker händer, utan att karaktärerna förstår varför, berättar han anledningen för oss läsare. Han är bra på att förmedla såväl tankar som känslor och man känner tydligt av spänningarna mellan de olika familjerna.

Om boken
Rumaan Alams ”Lämna världen bakom dig” nominerades till National Book Award, klättrade på försäljningslistorna och hyllades av en enig kritikerkår när den kom ut i USA hösten 2020. Netflix har köpt tv-rättigheterna, Julia Roberts och Denzel Washington ska spela huvudrollerna.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln