Höstmorden

Titel: Höstmorden
Författare: Samuel Karlsson
Betyg: 5 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 361
ISBN: 9789179032890

En man försvinner från Mörkö och det enda spåret efter honom är hans blodsbestänkta skor som återfinns på en pir morgonen efter försvinnandet.

Mer än tio år senare gör tre tonåringar inbrott i en igenbommad sommarstuga. I källaren hittar en av dem ett sargat kvinnolik. Strax efter den fruktansvärda upptäckten inser de att mördaren är kvar på tomten och har sett dem.

Tack vare en lagändring gällande DNA-hantering får Jessica Jackson och hennes kollegor i uppdrag att ge sig på det kalla fallet med den försvunna mannen. De har ingen aning om vilken våldsspiral de är på väg att börja nysta i. En som inte alls upphörde för många år sedan utan tvärtom precis fått upp farten.

Det här är den tredje delen i serien om polisinspektör Jessica Jackson, en serie som bjuder på högoktanig spänning i country noir-stil.

Egna reflektioner
Jag formligen älskade de två tidigare böckerna i Mörkö-serien och hade således höga krav på den tredje. Frågan är om jag blev besviken?

Nej, det blev jag inte. Höstmorden håller precis samma höga klass som dess två föregångare. Det är en spännande och underhållande bok med högt tempo, som en katt- och råttalek som inte går att sluta läsa. Även denna boken har en hel del oväntade vändningar och twister som gör att man aldrig riktigt slappnar av.

Samuel Karlsson har ett fantastiskt och nyanserat språk och han får till mycket bra mordscener utan att skriva en massa om blod och trasiga kroppar, vilket många läsare uppskattar. Kriminalinspektör Jessica Jackson är en färgstark och intressant kvinna och jag tycker om att han låter henne ta mer och mer plats. Miljöskildringarna är väldigt bra och bortsett från alla morden så verkar Mörkö vara en trevlig ö.

Om författaren
SAMUEL KARLSSON (f. 1969) är författare och journalist och bor med sin familj i Älta utanför Stockholm, men är uppvuxen utanför Vimmerby i Småland. Karlsson har varit chefredaktör för bland annat Vi Båtägare och har skrivit flera framgångsrika deckare om Louise Hård och hennes kollegor på polisstationen i Hultsfred.