Kirskålsgrannar

Titel: Kirskålsgrannar
Författare: Jenny Clevström
Betyg: 3 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Danskt band
Antal sidor: 301
ISBN: 9789177992677

Kärlek, konkurrens och vackra trädgårdar på den skånska landsbygden.

Pommie Dahl är bygdens trädgårdsstjärna med Österlens mest prunkande rosor och tätaste lavendel. Men när trädgårdscelebriteten Frank Blumer flyttar in i huset bredvid, hotas plötsligt hennes ställning. Pommie gör allt för att inte hamna i underläge gentemot sin nya granne, en man som vet att njuta av livet och som charmar de flesta på sin väg. Frank, å andra sidan, verkar inte riktigt vara med i samma tävling som Pommie. Eller?

I sin strävan efter att vinna den årliga skördefesttävlingen påbörjar hon en utredning av Frank och finner både det ena och andra. Varför lyser hans äpplen som om de vore radioaktiva? Och vad har han egentligen på gång med pomologen, mustmakaren och tillika en av jurymedlemmarna i skördefesttävlingens kommitté, Carl?

Kirskålsgrannar är en lättsam trädgårdsroman om konkurrens, kärlek och att våga bryta sig loss från gamla mönster. Med humor, vackra trädgårdsmiljöer och njutbara smaksensationer får vi under en rekordvarm sommar följa Pommies upptåg på den skånska landsbygden på väg mot höstens klimax, skördefesttävlingen. Hur långt är Pommie beredd att gå för att vinna tävlingen? Och är hennes starka känslor för Frank egentligen något annat än vad hon tror?

Egna reflektioner
Det första jag ser när jag öppnar boken är en lite ”karta” över två granntomter. Härligt, jag älskar kartor!

Pommie Dahl älskar sin trädgård och brukar vinna de flesta kategorierna i de årliga skördefestivalstävlingarna. Men när trädgårdscelebriteten Frank Blumer flyttar in i huset bredvid hotas plötsligt hennes ställning. Pommie tar till alla medel för att inte hamna i underläge mot den charmerande Frank. Varken i tävlingen eller känslomässigt.

I Kirskålsgrannar får vi följa med ner till Österlen, till prunkande trädgårdar och smakfulla äpplen. Det är mycket humor och många förväxlingar som leder till både det ena och det andra. Som så ofta finns det även ett visst mått av ensamhet och naturligtvis även kärlek. Boken är mysig och lättläst och säkert en dröm för den trädgårdsälskande feelgoodentusiasten. Dessvärre är jag helt okunnig, och ointresserad, inom trädgårdsområdet och upplevde att alla olika artnamn störde flytet i läsningen.

Detta är Jenny Clevströms debut och jag tycker att den är riktigt bra, ämnet till trots. Miljöskildringarna är helt underbara, för att inte tala om alla dofter, smaker och känslor som verkligen berör. Hon har ett härligt sätt att blanda allvar med humor och får mig att le åt allt elände.

Om författaren
JENNY CLEVSTRÖM är tidigare journalist och bosatt i Stockholm sedan tjugo år tillbaka. Hon arbetar med kommunikation och har studerat och arbetat i London, New York, Paris och Moskva. Kirskålsgrannar är hennes debutroman och den första boken i serien om Pommie och Frank.

Sagt om boken
”Full av psykologisk skärpa och humor som gör anrättningen extra smaklig. Njut, le och må bra. Detta är feelgood hela vägen.” Ölandsbladet

”Författaren lyckas väl med miljöbeskrivningarna från trädgårdar, bullbak och marmeladkokning. En lättläst feelgoodroman som leder till många härliga skratt och dessutom väcker odlingslusten.” Birgitta Ehn Eliason, BTJ

”Feelgood i högsta divisionen.” Sofias bokhylla

”En ljuvlig feelgood med massor av humor och förväxlingar. Miljöbeskrivningarna är magiska. En bok att njuta av, en bok där sommaren känns nära och dofterna går att förnimma.” Litteraturtur

”En färgrik och varm berättelse om ensamhet, revir, odling, tävlingsinstinkt och kärlek. Ett fantastiskt målande språk som tar oss med på ett ibland galet humoristiskt äventyr.” Kaisajo

”En härlig trädgårdsroman med glimten i ögat och mycket kärlek, men fullt av fula spel och trix. En målande berättelse om dignande fruktträd och blommande rabatter.” NK Boktips

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln