Skärmhjärnan

Titel: Skärmhjärnan
Författare: Anders Hansen
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bonnier Fakta
Utgiven: 2020
Format: Storpocket
Antal sidor: 208
ISBN: 9789178870882

Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på Instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid!

Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Så följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud!

Egna reflektioner
Oj, oj, oj, snacka om tankeställare. Jag vet ju att många har svårt att vara utan sin mobil, men att hjärnan får dopaminkickar när vi klickar och surfar visste jag inte. Jag hade heller ingen aning om att mobilen försämrar både inlärning och minnet.

Vår hjärna är i osynk med vår tid! Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och vårt mående. Vi får allt svårare att fokusera, vi sover dåligt, vi umgås allt mindre med varandra IRL, vi är avundsjuka på varandras upplevelser på sociala medier – och vi blir allt mindre empatiska. Den psykiska ohälsan håller på att blir ett stort hälsohot.

Skärmhjärnan är som en psykologiskt thriller men med den lilla skillnaden att den är sann, den har heller inte något lyckligt slut. Man blir ju faktiskt lite rädd när man läser den. Samtidigt känns det inte ett dugg konstigt när man får ”bakgrunden” till hur vår hjärna är konstruerad och hur den funkar.

Anders Hansen förklarar på ett enkelt sätt hur vår hjärna funkar och hur den inte är anpassad till vår moderna livsstil. Han gör många och bra liknelser mellan våra jagande och samlande förfäder och hur våra liv ser ut idag. Detta är en riktigt bra bok!

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln