Den ovillige mördaren

Titel: Den ovillige mördaren
Författare: Set Mattsson
Betyg: 3 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 336
ISBN: 9789177892458

Hösten 1956 är ingenting som vanligt för Douglas Palm vid Malmöpolisen. Han är nybliven ungkarl och försöker råda bot på ensamheten genom att tillbringa allt mer tid på arbetet, samtidigt som han följer den oroliga utvecklingen i Europa.

I Budapest leder de växande protesterna mot den kommunistiska regimen till en blodig revolt. En av dem som deltar är den unge studenten Lajos Varga. Så småningom flyr Varga och hamnar i Malmö, där han stöter på en person som han misstänker var inblandad i bortförandet av hans barndomskamrat och stora kärlek, Rebeka. Varga bestämmer sig för att hämnas.

Med Den ovillige mördaren avslutar Set Mattsson sin deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö. Det är en spännande kriminalroman som ger en levande skildring av revolten i Ungern. Men det är också en gripande berättelse om kärlek och avgörande livsval.

Egna reflektioner
En stor fördel med att vara bokbloggare är att jag får böcker skrivna av författare som är okända för mig. Det finns så många bra böcker och författare. Detta är en av dem.

Året är 1956 och förste kriminalassistent Douglas Palm är nyskild och för att slippa ensamheten gräver han ner sig i sitt jobb på polishuset i Malmö. Samtidigt blossar en revolution upp i Budapest och Lajos Varga, en av revolutionärerna, tvingas fly. Han hamnar i Malmö där han träffar en man som han misstänker vara en av dem som förde bort hans barndomsvän och stora kärlek, Rebeka. Vargas bestämmer sig för att hämnas.

Den ovillige mördaren är sista delen i en deckartrilogi om 1950-talets Sverige och Malmö, men även om Ungern och Budapest. Boken är en spännande mix av stora autentiska händelser såsom Ungernrevolutionen, Suezkrisen och OS i Australien, och små fiktiva händelser i karaktärernas liv.

Set Mattsson har ett mycket behagligt språk, en berättarstil som låter boken tala till mig. Allt andas 50-tal och intrigen speglar de värderingar som fanns då. Jag upplever boken som väldigt trovärdig ur ett historiskt perspektiv och kan inte föreställa mig hur många timmar han har lagt ner på sin gedigna research.

Sagt om boken
”Ungernrevoltens dramatiska händelser skildras med en autenticitet som gör denna roman till något utöver det vanliga. Det är tydligt att författaren kan sitt ämne… ger en känsla av närvaro som är fullständigt unik. 5/5, Briljant.” Katrine Hamori, BTJ

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln