Järnmärkt

Titel: Järnmärkt
Författare: Helén Wigh
Betyg: 4 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 384
ISBN: 9789177892731

Värmland, 1858. Innan Carls far tar sitt sista andetag berättar han sanningen om moderns död. När Carl får veta vad som verkligen hände beslutar han sig för att hämnas. Han återvänder till den lilla gruvbyn Persberg – platsen fadern flydde från för tjugo år sedan.

Carl anländer till det lilla samhället under falsk identitet och blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Där har förbrytare kunnat röra sig fritt och ostört bland arbetarna. Men i Carls jakt på sanningen tvingas det förflutnas skuggor upp till ytan.

Egna reflektioner
Ni som har följt mig ett tag vet att jag gillar böcker som utspelar sig runt 1700- och 1800-talet. Så det var med stora förhoppningar som jag började läsa boken.

När Carls far tar sina sista andetag berättar han sanningen om moderns död, att hon blev mördad. Carl vill hämnas, antar en falsk identitet och återvänder till den lilla gruvbyn Petersberg – platsen hans far flydde från för tjugo år sedan. Väl där blir han vittne till hur en liten flicka mister livet och han lyckas med nöd och näppe rentvå sig själv från misstankar. I sin jakt på sanningen utsätter han både sig själv och andra för fara.

Järnmärkt är en skickligt berättad historia om ett gammalt gruvsamhälle, ett tidsdokument om en svunnen tid. Men det är även en roman om hämnd och orättvisor, om mord och gamla tidens klassamhälle.

Helén Wigh har en förmåga att med ord frambringa både de ljud och lukter som fanns i gruvan. Det märks tydligt att hon gjort en gedigen research och jag gillar den lilla historielektionen man får av boken, all förklaring till vad det fanns för olika roller i en gruva. Detta är en debut som heter duga och jag hoppas det snart kommer fler böcker.

Om boken
Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet. Detta är Helén Wighs debutbok, en berättelse fylld av mörka hemligheter, ljudet av ekande släggor och smuts som inte tycks gå att tvätta bort.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln