Tills mina fingrar blev blå

Titel: Tills mina fingrar blev blå
Författare: Ida Berner
Betyg: 4 av 5
Förlag: Idus Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 119
ISBN: 9789176340622

Jag satt och tittade på maten, sköt undan tallriken. Vek undan från mammas bedjande blick. En fråga dök upp i huvudet, som jag viskade fram: Mamma, när kommer jag börja äta igen?
Jag tittade upp på mamma, såg hur hennes ögon fylldes av tårar.
Jag vet inte gumman , svarade hon, jag vet bara ATT du kommer äta igen.

Sommaren innan Tora ska fylla elva år flyttar det in en gubbe med hatt i hennes huvud. Han säger att han är hennes vän och att han ska göra henne gladare och smalare. Hon måste bara träna mer och äta mindre. Mycket mindre.

Tora utvecklar en ätstörning, anorexi, som styr hela hennes liv. Hennes föräldrar ser maktlösa på när glöden i Toras ögon försvinner, fingrarna blir blå och hon blir så mager att skulderbladen står ut som vingar på hennes rygg. Med hjälp av sin familj och professionella inom vården måste Tora börja äta igen innan kroppen blir så svag att hjärtat slutar slå.

Jag är Toras mamma. Tillsammans berättar vi den här historien. En sann historia om en kamp mot en gubbe i hatt. En kamp på liv och död.

Boken innehåller en kort faktadel som är granskad av Lisa Clefberg, psykolog och Fil. Dr i psykologi, samt information om vart man kan vända sig om man vill prata med någon eller vill ha hjälp.

Egna reflektioner
Usch, jag har svårt att finna ord för denna typ av sjukdomar. Jag kan bara tänka mig vilken frustration, rädsla och hopplöshet Toras mamma känner. Och då är jag antagligen inte ens i närheten av vad hon faktiskt känner.

Sommaren innan Tora ska fylla elva flyttar det in en gubbe med hatt i hennes huvud. Han säger att han är hennes vän och att han ska göra henne gladare och smalare. Hon måste bara träna mer och äta mindre. Mycket mindre.

Tills mina fingrar blev blå är en känslosam läsning. Tora blir så mager att skulderbladen står ut som vingar på hennes rygg. Att som förälder eller nära anhörig se på när ens barn sakta försvinner är nog bland det jobbigaste som finns. Att göra allt i ens makt för att hjälpa barnet. Att hota, böna, be eller försöka leka fram en förändring utan att lyckas.

Alla dess känslor, all denna ångest lyckas Ida Berner förmedla på ett väldigt bra sätt. Men framförallt lyckas Tora få mig att förstå vilken fruktansvärd kamp hon för mot sig själv, mot gubben i hennes huvud. Hon vill inte vara sjuk. Allt hon vill är att må bra och vara som alla andra.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Idus förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln