Utandning

Titel: Utandning
Författare: Ted Chiang
Betyg: 2 av 5
Förlag: Fri Tanke
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 359
ISBN: 9789188589842

”Universum började som en ofantlig inandning.”

Misstag i det förflutna, den fria viljans vara eller icke vara och möjligheten till en andra chans. I nio förunderliga, originella och provokativa noveller tar den amerikanske författaren Ted Chiang sig an några av mänsklighetens mest grundläggande frågeställningar. Utandning tar både vetenskap och berättande på största allvar och söker efter nya svar på frågan: Vad innebär det att vara människa?

Egna reflektioner
Jag ska vara helt ärlig. Filosofi, teknik och vetenskap är väl inte mina starkaste ämnen. Klä sen in detta i en science fiction-kostym och jag är helt lost.

Utandning är nog en intressant bok om man drivs av filosofiska frågor som t.ex. vad är liv? Vad är medvetande? Har vi en fri vilja? Det finns nio noveller som var och en behandlar ett problem, filosofiskt eller moraliskt. Jag kan tycka det är lite kul att sitta en stund och diskutera den typen av frågor men här blir det lite för djupt för mig, jag hänger inte med i varken språket eller tankegångarna.

Ted Chiang är en erkänt duktig författare som har vunnit inte mindre än tjugotre litterära priser. Men för mig blir det lite flummigt när en robot undersöker sig själv med hjälp av speglar för att få reda på hur hans hjärna fungerar. Till rätt person är boken toppen, men tyvärr är jag inte rätt person.

Sagt om boken
Utandning publicerades på engelska 2019 och är Ted Chiangs andra novellsamling. Boken valdes ut som en av de tio bästa böckerna 2019 av The New York Times Book Review. Sedan 2020 finns också debuten Berättelser om ditt liv utgiven på svenska av Fri Tanke.

”Vansinnigt intelligent, påläst och sinnrikt. Jag blir alldeles lycklig efter att ha läst!”
– David Lagercrantz

Utandning av Ted Chiang är en samling korta berättelser som kommer att få dig att tänka, brottas med stora frågor, och känna dig mer mänsklig. Den bästa sortens science fiction.”
– Barack Obama

Boken finns att köpa hos bl.a.
Fri Tanke
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln