Giftmakerskan

Titel: Giftmakerskan
Författare: Sarah Penner
Betyg: 5 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 289
ISBN: 9789150963441

En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd.

Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London – i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker.

I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien vid Themsens strand. Hon börjar gräva i det förflutna och sakta kommer sanningen kring de mystiska apoteksmorden fram.

Egna reflektioner
Detta är nog en av de finaste böckerna jag sett på länge. Mjuk som sammet men förrädiskt blänkande.

Historikern Caroline går på ”mudlarking” på Themsens strand när hon hittar en flaska med en björn på. Flaskan verkar vara väldigt gammal och Caroline börjar gräva i det förflutna för att ta reda på mer.

Parallellt får vi följa Nella som driver ett lite annorlunda apotek i 1790-talets London. Apoteket ligger undanskymt och hon hjälper kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Allt sker i största hemlighet och allt registreras i apotekets böcker.

Vilken härlig bok! Giftmakerskan är en riktig bladvändare, en sån där bok som man helst inte vill lägga ifrån sig. Det är en spännande, välskriven och lättläst bok.

Sarah Penner har verkligen fått till mixen av nutid och dåtid, sättet som historierna vävs ihop på. Jag tror mig ana en ny stjärna på författarhimmeln som jag gärna läser mer av.

Sagt om boken
”Älskar den här skildringen av gamla London.(…) En fin, härlig historia.” Johan Malm, Go’kväll i SVT
”En djärv, vass och fullbordad debut!” Kate Quinn, författare

”Oavbrutet spännande (…) ett imponerande romanbygge.” Katrine Hamori, BTJ-häftet

Om författaren
Sarah Penner arbetar på heltid inom finans och är medlem i ett historiskt romansällskap och Women’s Fiction Writers Association. Hon bor med sin man och sin hund Zoe i Florida. Giftmakerskan är Sarah Penners debutroman.