Sista natten i Paris


Titel:
 Sista natten i Paris
Författare: Ruth Druart
Betyg: 5 av 5
Förlag: Norsteds Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 375
ISBN: 9789113110103

Ett starkt porträtt av andra världskrigets brutalitet och kärlekens uthållighet. Sista natten i Paris är en vacker och gripande roman i samma anda som Fyren mellan haven och Tatueraren från Auschwitz.

Santa Cruz 1953. Jean-Luc trodde att de hade lämnat allt bakom sig. Ärret som löper över hans ansikte är ett litet pris att betala för att ha överlevt fasorna i det ockuperade Paris. Nu har han ett nytt liv i Kalifornien, med sin familj som han älskar över allt annat. Han hade aldrig trott att det förflutna skulle komma ifatt dem. Men en dag står två män utanför hans dörr.

Paris 1944. En ung kvinnas framtid slits ifrån henne på ett ögonblick. Hopföst på ett tåg på väg mot Auschwitz, handlar hon i desperation. Hon kastar det allra dyrbaraste hon har i armarna på en främling. Allt hon har kvar nu är hoppet.

En oförglömlig berättelse om hur en osjälvisk handling kan få de mest ödesdigra konsekvenser.

Egna reflektioner
WOW, jag säger bara wow, vilken bok! Jag var helt såld redan efter några sidor.

Andra världskriget rasar för fullt. Jean-Luc arbetar vid järnvägen i Paris när ett tåg spårar ur. Ur boskapsvagnarna väller det ut människor, de är panikslagna och de som försöker fly skjuts. Mitt i tumultet kommer en ung kvinna fram till Jean-Luc och hon göt ett val som för alltid kommer att förändra deras liv.

Sista natten i Paris är en välskriven bladvändare. Den är både spännande och känslosam och jag känner flera gånger hur jag längtar till nästa lässtund. Jag smiter rent av iväg med ursäkten att jag behöver vila men fastnar i boken istället.

Detta är Ruth Druarts debut, vilket känns helt otroligt. En sådan här bok kan väl bara en erfaren författare skriva. Hennes sätt att berätta historien om Jean-Luc, Charlotte, Sam och de andra är enastående. Jag kommer på mig själv flera gånger med att hålla andan av rädsla och nervositet. Detta är helt klart en av de bästa jag läst under 2021!

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln