Nya ord av Klippanskrivarna

Titel: Nya ord av Klippanskrivarna
Författare: Flera olika
Betyg: 3 av 5
Förlag: GML Print on Demand
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 172
ISBN: 9789188851338

Allt det som läsaren fått i tidigare upplagor av Orden runt Klippan finns kvar. Det raka – ibland lite krassa – men kärleksfulla förhållandet till Klippan med omnejd. Vi får se på både oss själva och vår hembygd genom de sju författarnas ögon.

Här kan vi läsa om mannen i Oderljunga som samlat på sig 38 000 olika bläckpennor med olika reklamtryck. Och om den vilda strejken på Klippans sjukhem.

Vi höjer också blicken från Klippan och reser till Hyllstofta på den tid då tågen stannade där. Och får se hur det kan gå för Klippanbor i Ullared. Vi får ta del av en dansk familj där rökningen blivit en livsstil. Och vi får resa till framtiden i Cytostatika. Följa en knegare på jobbet och vad som händer när tryggheten slås i spillror.

Men vi får också ta del av det psykologiska spelet inom en människa och hur man kan förlora en del av sig själv. Vi får ta del av övergångar i människans liv. Från ungdom till vuxen, hur man gör ett avslut som äldre och om spänningen i relationer under press. Hur svårt det kan vara att lämna någon.
Vi får möta mystiska hus och märkliga inneboende. Och även möta döden! Inte minst död genom strypning. I ett fall, strypning av tulpaner!!

Aldrig har en upplaga av Klippanskrivarna varit lika mångfasetterad som den du håller i din hand. Fullspäckad med underbara texter som kan få läsaren att förstå mer om både sin hembygd och sig själv.

Egna reflektioner
En skrivargrupp i Klippan frågade mig om jag ville läsa deras fyra böcker och följa deras utveckling som författare. Och självklart ville jag det.

Totalt är det nio personer som har skrivit olika långa berättelser där flertalet utspelar sig i eller runt Klippan, från 50-talet och framåt. Det är berättelser från barndomen och vuxenlivet, om resor både på hemmaplan och långt bort, om mystiska hus och märkliga inneboende.

På det stora hela är det bra historier, vissa bättre än andra och jag ser absolut en positiv utveckling av såväl språket som intrigen och upplägget. Alla startade på olika nivåer och första boken var lite mer spretig än den fjärde, där jag upplever en jämnare och högre kvalité.

Det har varit kul att få följa deras resa och är du intresserad av skrivutveckling och/eller Klippan med omnejd ska du absolut läsa böckerna.

Boken finns att köpa hos bl.a.
GML Print on Demand
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln