En miljon smaragder

Titel: En miljon smaragder
Författare: Lukas Adamsson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lionvalley Publishing
Utgiven: 2021
Format: Pocket
Antal sidor: 119
ISBN: 9789198546934

En miljon smaragder är en berättelse om ett barn utlämnat till de vuxna runt sig. Pojken Elias skildrar från sitt eget perspektiv en uppväxt definierad av rädsla och våld.

Men berättelsen är också om kärlek. Om vänskap, familj och människans förmåga att se ljusglimtarna i utsatthetens mörker.

Egna reflektioner
Barn som far illa får mig alltid att må dåligt. När det dessutom är någon i barnets närhet som är förövaren blir det extra jobbigt.

Elias älskar att vara hos sin farmor och farfar. Då slipper han Leif, styvpappan som håller familjen i ett järngrepp. Om Elias inte gör som Leif säger blir han straffad på olika sätt.

Oj, vilken bok! Trots att den bara är på drygt 100 sidor kryper den under skinnet på mig. Men det är inte bara våldet och Elias rädsla som påverkar mig utan även den starka kärleken och vänskapen som finns.

En miljon smaragder är en välskriven och lättläst novell, dock inte särskilt lättsmält. Den är kantad av sorg och misslyckande, ingen människa ska behöva ha det så här, speciellt inte barn.

Lukas Adamsson skriver väldigt bra och gestaltar barnasinnet på ett mycket trovärdigt sätt. Han låter oss även följa människors vilsna kamp mot det jobbiga i livet. Jag vill även ge en eloge till uppläsaren Torbjörn Löwendahl som ger boken ytterligare en dimension. Jag kan absolut rekommendera boken, både som fysisk bok och som ljudbok.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln