Knäckta ägg och krossade hjärtan


Titel:
 Knäckta ägg och krossade hjärtan
Författare: Maria Ernestam
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 331
ISBN: 9789177992455

Årets vårroman!

I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra.

Men säg den lycka som varar. När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer?

Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk är en rolig och underfundig berättelse om relationer, svek och att komma igen. Om hur tillvaron kan kastas omkull från den ena dagen till den andra och om att ta sitt öde i egna händer med de metoder som krävs. Om list och rackartyg, om skratt och gråt, om ensamhet och om att förstå vilka som är ens vänner och vem som älskar en på riktigt.

Egna reflektioner
Äntligen fick jag följa med hem till Lisbeth i Frillesås igen. Sist var det jul och hon var nykär. Nu är det vår och känslorna spirar. Eller ??

Det händer mycket i Lisbeths liv. Hon får vikariera som rektor och samtidigt börjar det florera rykten om att hon och hennes ex har förskingrat pengar. Och som om inte det vore nog tillbringar hennes pojkvän Tobbe alltmer tid hos sin exfru.

Knäckta ägg och krossade hjärtan är lite av en feelgood med med svärta. Jag känner igen mig i en del av Lisbeths karaktärsdrag, speciellt det där med att hon funderar och överanalyserar problem, vilket oftast får dem att verka större än vad de egentligen är. Mina manliga vänner säger att det är typiskt kvinnligt. 🙂

Maria Ernestam har ett sätt att skriva som gör att det känns som om hon har fått dagböcker från ett antal olika människor. Hon lägger valda sidor i en stor gryta och låter de olika historierna koka ihop till en underbar intrig som är både fängslande och välskriven.

En underbar och lättsmält vårroman som piggar upp en seg påskhelg.

Om författaren
MARIA ERNESTAM har skrivit tolv böcker. Hennes berättelser rör sig mellan olika genrer, romaner, spänning och humor, och har fått en trogen läsekrets. Hon är känd för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Första boken om Lisbeth Cederström, Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul, blev en succé även internationellt, särskilt i Tyskland och Frankrike där Maria vunnit flera litterära priser. Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk är den andra boken om Lisbeth. Maria Ernestam bor i Stockholm med sin man. Hon har två utflugna barn och ett gammalt sommarställe i Frillesås, där böckerna utspelar sig.

Sagt om boken
”Maria Ernestam har gjort det igen. Balanserat på den svåra feelgood/relationsroman-linan. Som att sitta med en god vän vid köksbordet och höra underhållande skvaller.” Johan Anderblad, Nyhetsmorgon

”Ernestam skriver på en lätt och följsam prosa. Hon är en skicklig stilist och kan sitt hantverk väl. Karaktärerna känns äkta.” Hanna Gunnarsson, BTJ

”Jag hade utomordentligt roligt under läsningen även när boken stundtals var mörk.” Breakfast Book Club

”Precis som i ett välsorterat påskägg kommer stämningar och intiger i alla former och smaker. För Lisbeth är det om vartannat lättuggat, svårsmält, mjukt och lite segt med smak av sött, surt, salt och beskt. Vårsolen får blandningen att gnistra.” LitteraturMagazinet

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln