Pärlbroschen

Titel: Pärlbroschen
Författare: Elisabeth Öhman
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 303
ISBN: 9789177992578

73-årige Aron lever ett stillsamt liv med sin fru Margaretha på 142 Hyde Park Square i London. Som pensionerad urmakare vid drottning Elizabeth II:s hov ser han fram mot lugna dagar i det röda trähuset vid Klockbergets fot i hemstaden Nyköping. Men medan flyttkartongerna packas får han ett topphemligt uppdrag i Villa San Michele på Medelhavsön Capri. Plötsligt befinner sig Aron i en kamp mellan liv och död och när han försvinner spårlöst på självaste julaftonskvällen drar en fartfylld händelsekarusell igång.

Arons glödande passion för historiska urverk utmanar hans besatta fienders hämndbegär. Spänningen stiger och begravda sanningar uppdagas, en efter en. Margaretha, före detta rikstelefonist, deras dotter Anneli, toppagent inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6, och barnbarnet Axel, som studerar mykologi vid universitetet i Cambridge, dras alla med i de ödesdigra konsekvenserna.

Vad har krigarkungen Karl XII:s guldur med saken att göra? Och vilken historisk hemlighet bär den mytomspunna Pärlbroschen på?

Pärlbroschen är den rafflande tredje delen i serien om den äventyrlige kyrkogårdsvaktmästaren och urmakaren Aron Pettersson. Drottningklockan är den första delen och Renässansringen den andra.

Egna reflektioner
Så har jag då kommit till den sista (?) delen i Timeliness-trilogin. Det är en fartfylld serie och det är med sorg i hjärtat som jag säger hej då till Aron, hans familj och vänner. Det har varit underbart att få hänga med dem men han är väl värd lite ledighet. Han är ju trots allt inte purung längre.

Aron och Margareta har bestämt sig för att flytta från London och hem till Nyköping. Men först ska han bara lösa ett uppdrag till. Precis som i de två tidigare böckerna handlar det om kungligheter, urverk och mordförsök. Men denna gång är det inte bara honom det drabbar.

Pärlbroschen är en lättläst, spännande och underhållande bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Det är full fart framåt och det gäller att hänga med i svängarna så man inte missar något. Det är inte utan att tankarna går till Bond-filmerna, Aron har samma osannolika förmåga att undkomma sina mördare.

Elisabeth Öhman har verkligen utvecklats som författare. Hon håller ihop intrigen och följer tidslinjen på ett helt annat sätt än i Drottningklockan. Dessutom är hon väldigt bra på att väva ihop verklighet, fiktion och historia. Jag hoppas att vi får se många fler böcker av henne.

Om författaren
ELISABETH ÖHMAN föddes i Nyköping 1956 och har varit verksam som frilansjournalist, copywriter och skribent. På sjuttiotalet fick hon skrivrådet av Astrid Lindgren att öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv! . Idag arbetar Elisabeth som författare på heltid och bor i byn Gillberga på norra Öland med man och hund.

Sagt om boken
”Framförallt är det Elisabeth Öhmans egen förmåga och känsla för nyanser som gör atmosfären i hennes böcker så tilltalande. En mysdeckare som närmar sig samma dignitet som berömda verk av sir Arthur Conan Doyle och Agatha Christie. Aron Petterssons självbiografiska berättelser om sina ur-äventyr ger med andra ord, mersmak.” Ölandsbladet

”Stort tack Elisabeth Öhman för att du gett oss berättelsen om Aron! Jag har älskat ditt sätt att berätta den; med humor, värme och lagom mycket action. Dina historiska kopplingar, och blinkningar, har gett berättelsen en extra krydda.” Boksann

”Öhman har en fantastisk förmåga att kombinera verklighet med fiktion samt att få till lustiga sammanträffanden. Jag har skrattat högt och jag har mumlat igenkännande. Kommer att sakna Aron.” Boktyckaren

”Ett plus till de historiska kopplingarna som förhöjer boken. Jag får lite Dan Brown-känsla av boken fast charmigare.” Bokhylla61

”Underhållande läsning. Jag förstår inte hur författaren får ihop drottning Victoria, Fantomen, James Bond och Hermann Göring på ett så charmigt, spännande och historiskt intressant sätt. Du som gillar Homan-deckare av Jan Mårtenson lär inte bli besviken.” Camilla_pocketlover

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln