Renässansringen

Titel: Renässansringen
Författare: Elisabeth Öhman
Betyg: 4 av 5
Förlag: Mima Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 237
ISBN: 9789188845429

Drottning Maria Stuart av Skottland och amatörurmakaren Aron Pettersson från Nyköping sammanlänkas i ett historiskt mysterium …

En junidag 1562 galopperar den mystiske Mr Walker in i kungaborgen Palace of Holyroodhouse i Edinburgh och friar till drottning Maria Stuart av Skottland. Walker erbjuder drottningen en ring, vars krona är formad som en dödskalle.

Fyrahundra år senare försätter denna dödskallering Aron Pettersson i en rejäl knipa. Arons passionerade förhållande till klockor drar in honom i ett äventyrligt händelseförlopp där en märklig Londonvåning, en faster med hemlighetsfulla drivkrafter och drottning Elizabeth II:s guldgnistrande slottsklockor spelar en avgörande roll.

Renässansringen är en äventyrlig spänningsroman där Arons livsdrömmar utmanas av en sällsynt förmåga att snubbla in i rafflande världshändelser medan hans besatthet av klockor leder honom rakt in i monarkins högsäte.

Egna reflektioner
Nu har ytterligare en av mina hyllvärmare blivit läst och jag har fått hänga lite till med Aron Pettersson.

Denna gång håller vi till i London och gör även besök hos Drottning Elizabeth II och MI6. Med i handlingen finns även en dödskallering som drottningen av Skottland, Maria Stuart, fick år 1562 av den mystiske Mr. Walker. Frågan är hur ringen och Aron hör ihop? Och vilken roll spelar Fantomen?

Renässansringen är som en feelgood-deckare med historiska inslag. Visst, en hel del av det som händer är ganska orealistiskt men vad spelar det för roll? Om man släpper de tankarna så märker man att det är en bok med ett stort läsvärde, mycket intressant och fördjupande och med ett lättsamt språk. Extra plus för korta kapitel.

Intrigen håller ihop mycket bättre än i Drottningklockan, jag upplever inte den som lika spretig eller hoppig. Elisabeth Öhman har skrivit en bladvändare med humor, hemliga agenter och seriefigurer. Hon har även gjort grundlig research både vad gäller Fantomen och Maria Stuart. Nu ser jag fram emot att läsa den tredje delen i Timeliness -serien.

Sagt om boken
»Underhållande bok med lagom spänning, en riktig mysdeckare med feelgoodkänsla« Elisabeth Klippel Berglöf, bokbloggare

»Renässansringen är en påhittig spänningsroman fylld av fantasi och berättarglädje« BTJ

»En roande och omväxlande tidsresa in i de mest osannolika miljöer.« Ölandsbladet

»Oerhört medryckande läsning« Johanna Wistedt, recensent Amelia

Om författaren
Elisabeth Öhman föddes i Nyköping 1956 och har varit verksam som frilansjournalist, copywriter och skribent. På sjuttiotalet fick hon skrivrådet av Astrid Lindgren att »öva, öva, öva så mycket du kan och bara skriv, skriv, skriv!« I dag arbetar Elisabeth som författare på heltid och bor i byn Gillberga på Norra Öland med sin man och hund.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln