Drottningklockan

Titel: Drottningklockan
Författare: Elisabeth Öhman
Betyg: 3 av 5
Förlag: Mima Förlag
Utgiven: 2018
Format: Inbunden
Antal sidor: 333
ISBN: 9789188611161

Under spektakulära former stjäls drottning Marie-Antoinettes magnifika fickur från ett museum i Jerusalem. Tjuven kommer undan och flyr utomlands där han håller sig undan och byter identitet. Men att ha ett värdefullt och välkänt stöldgods i sin ägo är farligt och han bestämmer sig för att låta någon annan gömma klockan tills tiden är inne att sälja den vidare.

Aron är en annorlunda kyrkogårdsvaktmästare som tack vare sitt brinnande intresse för klockor oväntat blir förvaltare till det stulna uret. Detta blir upptakten på en mångårig katt och råttalek mellan den undre världen och den intet ont anande urmakaren, som tas med på en fartfylld resa runt jorden.
I bakgrunden finns även ungdomskärleken Maggan och en okänd dotter som gör spionkarriär inom M16 i London. Kommer sanningen fram? Och kommer drottningens klocka att hitta hem?

Egna reflektioner
Detta är en bok som tyvärr har stått oläst i min hylla alltför länge. Men när jag fick del tre i Timeliness-serien blev det ett ypperligt tillfälle att ta mig an del ett.

Aron är en kyrkvaktmästare med en stor passion för klockor. Marie-Antoinettes magnifika fickur The Queen blir stulet och hamnar tillslut hos honom med uppmaningen att han ska förvara det på ett säkert ställe. Aron, vars tankar kretsar kring ungdomskärleken Maggan, märker inte att olika aktörer i den under världen har koll på både honom och människor i hans närhet.

Drottningklockan är en lättläst detektivroman i stil med 100-åringen. Aron är en charmig karaktär som är lätt att tycka om, även om jag ibland skulle vilja ge honom en spark i ändan. Överlag tycker jag det är fina gestaltningar och jag vill gärna lära känna flera av karaktärerna lite mer.

Elisabeth Öhman har verkligen lyckats med att fånga de olika tidsepokerna, dels med tankar och värderingar och dels med saker som mat, möbler och kläder. Det blev en hel del fnissande och igenkänning under bokens gång.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln