Nattens färger

Titel: Nattens färger
Författare: Kristin Fägerskjöld
Betyg: 5 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 361
ISBN: 9789177992097

Av författaren till Klar himmel – såld i över 20 000 exemplar.

1938. Elsa är nyutexaminerad sjuksköterska i Jönköping. På väg för att besöka sitt föräldrahem strax innan jul, möter hon en ung man och blir blixtförälskad. Tillsammans lämnar de Sverige och rymmer till Paris. Ett år senare är hon höggravid och precis innan hon ska föda barnet överger han henne. Ensam, i ett främmande land under hot om ett världskrig, tvingas Elsa ta ett svårt beslut. När tyskarna ockuperar Frankrike sommaren 1940 har hon inga möjligheter att ta sig hem till Sverige längre, varken med eller utan sin dotter.

1970. Vivianne har vuxit upp med sin mamma Elsa och morbror Gunnar på en gård i Småland. Efter att hennes mamma råkat ut för en olycka och blivit glömsk och förvirrad, har Vivianne börjar tänka allt mer på sina franska rötter som hon fortfarande vet så lite om. När en gammal skolkamrat till henne köper en gård i Normandie, ser Vivianne sin chans att ta reda på mer om sitt förflutna. Ganska snart upptäcker hon att det hennes mamma berättat inte stämmer. Själv minns Vivianne nästan ingenting från tiden i Frankrike. Varför kan hon inte minnas sin barndom och vad var det egentligen som hände när tyskarna retirerade i juli 1944? Hennes morbror tror att hon kan hitta svaren i Elsas gamla dagböcker, som visar sig vara spårlöst försvunna.

Egna reflektioner
Få böcker har så tilltalande omslag som denna. Vardagens och krigets gråa känsla bryts av en färgklick och lite blänkande flärd.

Ända sen jag läste Klar himmel har jag längtat efter nästa bok. Jag har en förkärlek för dels generationsromaner och dels romaner som utspelar sig under andra världskriget. Att det dessutom är starka kvinnor gör inte saken sämre. Här får jag allt.

Elsa blir kär, hon och mannen rymmer till Paris där hon, ensam, föder sitt barn. Kriget bryter ut och hon kan inte ta sig tillbaka till Sverige. Parallellt med Elsas liv som sjuksköterska i krigets Paris under 1940-talet får vi följa Vivianne i 1970-talets Sverige. Vivianne vill veta mer om sina franska rötter och åker ner till en gammal skolkamrat som köpt en gård i Normandie.

Natten färger är en lättläst bladvändare och jag var fast redan efter några sidor. Den är precis lika bra som förra boken och jag kommer på mig själv med att hitta på ursäkter för att gå undan och läsa några kapitel, vilka för övrigt är korta och bra.

Kristin Fägerskjöld har skrivit ytterligare ett mästerverk. Hon släpper små pusselbitar här och där som alla hittar sin plats lite senare i boken. Karaktärs- och miljöbeskrivningarna såväl som de känslomässiga är nyanserade och välskrivna.

Om författaren
KRISTIN FÄGERSKJÖLD är född 1974, utbildad civilekonom och har alltid haft ett passionerat intresse för historia. Hon debuterade våren 2020 med romanen Klar himmel på LB Förlag. I Nattens färger återvänder hon till tiden runt andra världskriget.

Sagt om boken
Nattens färger är en roman som verkligen bryr sig om sina karaktärer. Fägerskjöld placerar läsaren i 40-talets Frankrike lika enkelt som i 70-talets Sverige, och det känns aldrig som en historielektion snarare en reflektion över vad det är att vara medmänniska och vad en familj kan vara.” Betyg 4 av 5. Frida Jönsson, BTJ

”Rasande spännande, som en deckare eller thriller. Jag är imponerad av det romanbygge Kristin Fägerskjöld har gjort. Hon lyckas verkligen hålla spänningen uppe. Vilken historia!” Eva Boström

”Boka in några timmar med Nattens färger – du kommer nämligen inte att kunna lägga den ifrån dig! Med säker hand lotsas vi långsamt fram emot svaret på flera gåtor som uppstår under (sträck)läsningens gång. En riktigt, riktigt fin läsupplevelse – och ha gärna en näsduk inom räckhåll!” Bibbloagneta

”En tät och stark berättelse. Föregångaren Klar himmel var bra, men denna är ännu bättre. Gillar du historiska bladvändare blir du inte besviken.” Tant Maud

”Den här romanen tycker jag så mycket om att jag inte vet var jag ska börja… Gestaltningen, miljöbeskrivningarna och det faktum att jag tycker mig känna dofterna både av morötter och unkna källare förhöjer läsupplevelsen. Fägerskjöld balanserar berättelsen fint utan att trilla över det sentimentalas rand.” Dubbelkrokens böcker

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln