Räven i rusets skugga

Titel: Räven i rusets skugga
Författare: Anneli Särnblad Pederson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2020
Format: Danskt band
Antal sidor: 233
ISBN: 9789188939210

Hon faller från hög höjd. Och hårt. Molly kapitulerar inför sitt alkohol- och tablettmissbruk. Hon har nått den avgrundsdjupa botten och ber till slut om hjälp. Trots att många i familjen och vänskapskretsen anser att hon är kunnig och har lyckats i väldigt mycket, känner hon sig fullständigt misslyckad. Alkoholen och tabletterna blev lösningen. Trodde hon.

Snart befinner hon sig på behandlingshem, långt från sin stol i riksdagshuset. Vägen till ett liv utan missbruk blir lång och knagglig. På behandlingshemmet tvingas hon vara ärlig mot sig själv, och mötena med de andra olyckssyskonen ger henne perspektiv på sitt liv. Utmaningen för dem alla är att våga se sanningen i vitögat, släppa skammen, förlåta och börja älska sig själva, med fel och brister – där det svåra inte är att ta det sista glaset, utan att aldrig ta det första igen.

Trots alla böcker och tv-program som görs om beroendesjukdomar, lever ändå skulden och skammen kring missbruk kvar i samhället. Berättelsen har inslag av självupplevda händelser, och författarens hopp är att boken ska kunna bidra till fler diskussioner om sjukdomen.

Egna reflektioner
En märklig känsla av tomhet i kombination med glädje kom över mig när boken var slut. Tomhet för att jag inte skulle hänga med Molly mer och glädje över den vändning hennes liv verkade ta.

Räven i rusets skugga är en delvis självupplevd bok men med fiktiva inslag. Vi får följa med Molly till ett behandlingshem där hon ska försöka bli fri från sitt missbruk av alkohol och starka tabletter. Men hon får även jobba mycket med sinn självkänsla och att vara ärlig mot sig själv.

Anneli Särnblad Pederson berättar med väldig inlevelse och det är mycket svårt att lägga ifrån sig boken. Hon belyser problemen med vår syn på alkohol på ett mycket bra sätt. Själv dricker jag inte varken öl, vin eller sprit av den enkla anledningen att jag inte tycker det är gott. Men varje gång jag träffar nya människor tjatas det alltid och jag måste förklara varför jag inte dricker.

Jag tror det är en väldigt bra bok till en bokcirkel. Det är helt klart ett ämne som vi behöver prata mer öppet om.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Siljans Måsar
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln