Ängeln i London

Titel: Ängeln i London
Författare: Charlotte Ekbom
Betyg: 4 av 5
Läsålder: 9-12 år
Förlag: Idus Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 177
ISBN: 9789189147942

Hallå? ropade Angelika men fick inget svar. Ljudet av hennes egen röst ekade i huvudet. Hon ryckte till när hon såg sig själv i hallspegeln och vände sig instinktivt bort. Precis som på flygplatsen fick hon en egendomlig känsla av att någon iakttog henne.

Tolvåriga Angelika reser själv till London för att hälsa på sin pappa Gustav. Tanken är att mamma Sissela också ska komma dit efter någon vecka, men Angelika inser snart att ingenting kommer bli som hon tänkt sig.

Gustav jobbar jämt, Sissela drar sig för att boka biljetten och Angelika lämnas ensam kvar i lägenheten i London. Samtidigt börjar märkliga saker hända.

Vem är den underliga mannen på flygplanet? Vad vill den gamla damen på kyrkogården och vilken är hemligheten som alla tycks känna till utom Angelika? Kommer deras familj någonsin vara tillsammans igen?

När Angelikas farmor dyker upp bestämmer de sig tillsammans för att ta saken i egna händer.

Ängeln i London är en varm, spännande feelgood-berättelse som är svår att lägga ifrån sig. Charlotte Ekbom är sedan tidigare känd för sina spännande relationsromaner för vuxna.

Egna reflektioner
Det är alltid en utmaning att recensera böcker som riktar sig till barn och ungdomar. Även om jag tar på mig ”rätt-ålders-glasögonen” så har man ju ett annat sätt att referera till saker och ting.

Tolvåriga Angelika åker till sin pappa i London. Hennes mamma ska komma några dagar senare men skjuter hela tiden upp resan. Hennes pappa jobbar hela tiden men farmor kommer och vi får följa med på deras upptåg.

Jag fastande direkt för boken, den är så fylld av mystik och en massa obesvarade frågor. Jag fick samma känsla som när jag, som 12-åring, läste böckerna om Agnes Cecilia av Maria Gripe.

Läsandet flyter på bra, den är både välskriven och har korta kapitel. Charlotte Ekbom har en fantastisk förmåga att göra känslorna levande, man känner både Angelikas oro och förvirring över allt som händer och hennes tacksamhet till sin farmor.

Ängeln i London riktar sig främst till 9-12-åringar men jag tror absolut att den passar lika bra till lite äldre ungdomar och till vuxna.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Idus förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln