Vacker var han, utav börd : Sixten Sparre – mannen som mördade Elvira Madigan


Titel:
 Vacker var han, utav börd : Sixten Sparre – mannen som mördade Elvira Madigan
Författare: Kathinka Lindhe
Betyg: 4 av 5
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 296
ISBN: 9789189308299

Dragonlöjtnanten Sixten Sparre satte sprätt på pengarna och guldkant på vardagen. Han var inte en misslyckad militär som tvingats in i en av honom oönskad tillvaro – tvärtom var hans liv just ett sådant han drömt om. Han var uppskattad i sitt yrke och en glädjespridare bland officerskamraterna på mässen. Han dyrkade det sköna, skrev poesi och älskade teater.

Men så fanns också det lilla livet, det inom hemmets väggar. Det var kravfyllt och inte lika lustigt. Sixten ville ha svängrum för glans och amorösa äventyr, och han drog lindanserskan Elvira Madigan med sig i döden. Fortfarande, efter 130 år, hörs ekot av skotten från en skog på den danska ön Tåsinge.

Med autentiska, aldrig tidigare kända brev och genom närläsning av Sixten Sparres dikter blottlägger hans barnbarnsbarn Kathinka Lindhe ett familjedrama, som i myterna förvandlats till ”århundradets kärlekssaga”.

Egna reflektioner
Många med mig har säkert hört talas om Sixten Sparre och lindanserskan Elvira Madigan. Men vi är nog inte så många som känner till deras bakgrund och vad det var som drev dem i döden.

Här får vi följa dem från barnsben men även stifta bekantskap med deras anfäder, allt för att försöka förstå deras tankar och handlande. Kathinka Lindhe har verkligen lyckats med den välbalanserade blandningen av fakta, dikter, privata brev och fotografier. Hennes sätt att beskriva deras förmodade känslor gör att människorna känns levande. Jag känner Luitgards rädsla, hennes skam över Sixtens agerande.

Boken är även en inblick i överklassens liv under andra hälften av 1800-talet. Vilka vanor de hade och hur det vardagliga livet fungerade. Man får även en bild av kvinnans roll i äktenskapet, hur en hustru valdes och vilka krav barnen hade på sig.

Jag gillar att författaren har räknat om dåtidens kostnader till dagens penningvärde, det ökar förståelsen och ger en tyngd till historien. Det enda jag möjligen saknar är en antavla, ibland är det lite väl många namn och släktled att hålla reda på.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln