Samtycket

Titel: Samtycket
Författare: Vanessa Springora
Betyg: 3 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 172
ISBN: 9789100185664

”Samtycket” är Vanessa Springoras internationellt uppmärksammade debutbok. Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.

Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Egna reflektioner
I november 2020 var jag med i en digital bokträff med Bonnierförlagen. Då berättade de bl.a. om Samtycket.

Samtycket är författarens egna ord om mötet med G, en författare i 50-års åldern, och hur han sakta med säkert förför Vanessa, då blott 13 år gammal. De inleder ett förhållande utan att omgivningen reagerar.

Boken är lättläst, jag mer eller mindre sträckläste de knappa 200 sidorna. Vanessa Springora är väldigt rakt på, väldigt naken och självutlämnande, men samtidigt väldigt skör. Stundtals blir det nästa lite obehagligt och jag känner mig äcklad över G:s sätt att agera.

Det är en bok i stil med Min mörka Vanessa. en bok som ger #metoo ytterligare ett ansikte. Men det kan aldrig bli för många, att utnyttja någon är aldrig okej.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln