Vackra dagar

Titel: Vackra dagar
Författare: Joyce Carol Oates
Betyg: 2 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 381
ISBN: 9789150961621

I Vackra dagar utforskar Joyce Carol Oates sina protagonisters hemliga, intima och dolda inre liv. Människor som, likt de flesta av oss, tvingas stå upp för sig själva genom modiga och ibland oåterkalleliga val. Läsaren får bland annat ta del av Oates rikt sinnliga prosa i berättelsen om det otrogna paret som lovar varandra total uppriktighet och ärlighet, precis det som de saknar i sina äktenskap, vilket får helt andra konsekvenser än de väntat sig.

I en annan berättelse, med de frodigt tecknade Adirondackbergen som fond, utnyttjar en beräknande och manipulativ universitetsprofessor en alltför godtrogen kvinna på ett sätt hon aldrig hade kunnat förutse. Och i ännu en novell får läsaren möta en ung afrikansk man som studerar på ett amerikanskt universitet. När han utan förvarning blir av med sitt visum testas hans mod till yttersta gränsen.

I Vackra dagar, precis som i Joyce Carol Oates övriga prosa, visar författaren prov på sin fascination för de sociala, psykologiska och moraliska gränser som styr våra handlingar – till den avgörande tidpunkt då de inte längre gör det.

Egna reflektioner
Fördelen med novellsamlingar är att man inte behöver läsa hela boken i ett svep utan kan ta en här och en där.

Vackra dagar är en samling noveller där vi får möta allt från självmordsbenägna män till underbarn. Från mobbning till barnlöshet. Vi får lära oss mer om sociala, psykologiska och moraliska gränser.

Texterna är intensiva och det kräver en hel del koncentration för att hänga med i Joyce Carol Oates tankar kring kärlek, otrohet och andra relationer. Kanske är det därför jag aldrig riktigt fastnade för den? Därför som den inte riktigt tog sig hela vägen in i mitt medvetande?

Vill du har en bok som ger dig små berättelser att reflektera över, en bok som du kan läsa mellan annan, mer lättsmält litteratur? Ja, då är detta kanske en bok för dig.

Sagt om boken
”Helt otrolig!”, Titti Schultz i Go’kväll

”Hennes knivskarpa sätt att analysera människor och komma dem inpå livet, att ta fram deras själs hemligheter, som de ofta inte själva vet om, är ett genomgående tema i flera av novellerna. (…) Suveränt bra läsning!” Helhetsbetyg: 5, Inger Ulfstedt-Fjellsson, BTJ-häftet

Om författaren
JOYCE CAROL OATES, född 1938 i staten New York, är en av USA:s verkligt betydande författare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmärkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen och hon har tilldelats en rad utmärkelser och priser, samt nominerats till Pulitzerpriset. Romanen Blond nominerades till National Book Award, och bästsäljaren Fallen tilldelades Prix Femina 2005. Oates är verksam vid Princeton University och har varit medlem av American Academy of Arts and Letters sedan 1978.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln