Min mörka Vanessa

Titel: Min mörka Vanessa
Författare: Kate Elizabeth Russel
Betyg: 5 av 5
Förlag: Älska Pocket
Utgiven: 2021
Format: Pocket
Antal sidor: 416
ISBN: 9789100187750

”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.”

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

”Min mörka Vanessa” är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Egna reflektioner
Jag hade turen att bli en av 100 som fick vara med i den stora bokcirkeln #minmörkavanessabokcirkel som anordnades av Älska pocket på Instagram.

Vanessa är 15 år när hon börjar på internatskola. En av hennes lärare, Jacob Strane, är 42 år. Det hindrar inte att de inleder ett förhållande, en förbjuden kärleksförbindelse.

Kate Elizabeth Russel kopplade sitt grepp om mig redan på första sidan av boken. Hon behåller greppet hela tiden och inte ens när boken är slut släpper det. Hon förmår Strane att ta sig in i mitt huvud, han försöker få mig att förstå att det han gjorde med Vanessa inte är något fult, något förbjudet. Det är tvärtom något vackert, en kärleksförklaring.

Min vackra Vanessa är en mycket välskriven bladvändare, helt omöjlig att lägga ifrån sig. Den tar upp det laddade ämnet grooming och hur Vanessa upplever det. Hon ser sig inte som ett offer, hon sa ju inte nej. ”Att bli föremål för grooming är att vara älskad och hanterad som något dyrbart och ömtåligt.”

Om du orkar med tunga och känslomässiga ämnen kan jag bara säga Läs den!

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln