Sparven

Titel: Sparven
Författare: Elisabeth Östnäs
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 363
ISBN: 9789137154091

En gripande historisk roman om djupaste mörker men också klaraste ljus. Den unga kvinnan Sparven lever bland de fattigaste i Stockholm i mitten av 1700-talet när hon lockas av en ny sekt i Skevik ute på Värmdö. Hennes far, dödgrävaren vid Johannis kyrka, har tagit hand om henne efter det att modern lämnade dem för många år sedan. När han plötsligt försvinner är hon helt övergiven. I sin ensamhet börjar hon söka efter både ett nytt sammanhang och sin mor. Och dessutom sanningen om vad som hänt fadern. Men faror lurar överallt i staden och det är omöjligt att veta vem som går att lita på. Frågan är om sekten kan hjälpa Sparven eller om allt bara kommer att bli ännu värre.

Egna reflektioner

Oj vad det var svårt att lägga ifrån sig boken för att göra något vettigt. Hade jag kunnat hade jag nog läst hela i ett svep.

Jag vet inte riktigt vad det är som fångar mig. Är det det historiska perspektivet? Är det mord och konspirationer? Är det de kvinnliga ögonen genom vilken allting ses? Eller är det de fantastiska miljöskildringarna?

Elisabeth Östnäs har verkligen lyckats få till en helhet som trollbinder mig. Det märks att det ligger mycket research bakom boken. Många små detaljer stämmer överens med saker som jag har läst i breven jag har från samma period. Saker som utmärker de finare folket.

Boken är lättläst och välskriven, tror inte jag har hittat något stavfel. 🙂 Jag känner mycket för flera av karaktärerna, medan vissa av dem känns väldigt osympatiska. Jag har även lyssnat på den till viss del som ljudbok och vill ge en extra eloge till uppläsaren Anja Lundqvist, hon gör det väldigt bra.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln