Det farligaste djuret av alla

Titel: Det farligaste djuret av alla
Författare: Gary L. Stewart & Susan Mustafa
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 392
ISBN: 9789150948707

Han letade efter sin far – och fann en ökänd seriemördare.

Strax innan Gary fyller fyrtio blir han uppsökt av sin biologiska mamma. Deras kontakt leder till att han även börjar söka efter sin pappa. I mer än tio år följer han vartenda litet spår tills han en dag gör en chockerande upptäckt: allt tyder på att hans pappa är Zodiakmördaren – en av de värsta och mest ökända seriemördarna i USA:s historia.

Zodiakmördaren var aktiv i Kalifornien under 1960-talet och mördade brutalt en rad kvinnor. Trots att han har kunnat kopplas till fem mord har hans identitet förblivit ett mysterium. Fram till nu. För första gången avslöjas namnet på den man som troligen var Zodiakmördaren. Författaren tecknar ett fängslande porträtt av fadern, från frustrerad ung pojke, till högpresterande tonåring och en sviken man som inte fick utlopp för all sin ilska. Resultatet är true crime när den är som bäst. Det är en fängslande och osannolik historia, rapp och medryckande, och samtidigt en sensationell och kraftfull memoar.

Egna reflektioner
True crime är en intressant och annorlunda genre. Det är ofta spännande historier men man måste vara lite reserverad när man läser. Det mesta brukar ju bygga på teorier av olika slag.

Författaren blev adopterad som spädbarn. I vuxen ålder blir han kontaktad av sin biologiska mamma. Då börjar hans efterforskningar för att hitta sin biologiska pappa.

I boken presenterar han saker som pekar på att hans pappa är Zodiak-mördaren, en av USA:s värsta seriemördare. Allt presenteras på ett snyggt sätt, i skönlitterär form, vilket gör att det känns väldigt trovärdigt. Men om jag tar på mig mina granskar-glasögon dyker det upp en del funderingar på bevisen som skapar frågetecken. In te på de saker han skriver utan mera på slutsatserna som dras. Vissa saker borde gå att kontrollera ganska enkelt.

Men det är absolut en bra bok, den är välskriven och lättläst. Gary L Stewart har ett bra flyt i sitt berättande och jag uppskattar alla små faktabitar om byggnader, platser och händelser som han smyger in här och där. Gillar du true crime ska du absolut läsa den.

Sagt om boken
”Jag kan lova dig att du aldrig tidigare läst något som Det farligaste djuret av alla. Boken är fängslande från första sidan med en skakande överraskning som kommer att etsa sig fast i ditt minne. Förbered dig på att sträckläsa, det här är en bok som du inte kommer att kunna lägga ifrån dig.” Jeff Guinn, författare

Om författaren
Gary L Stewart är biträdande chef för ett industrisaneringsföretag i Louisiana i USA. För mer än tio år sedan började han föra dagbok där han dokumenterade varje detalj i sökandet efter sin biologiska far och sin egen identitet. Det blev grunden till Det farligaste djuret av alla.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln