Domslut

Titel: Domslut
Författare: Ulrika Mossberg
Betyg: 2 av 5
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 323
ISBN: 9789100181475

Lea lever ett inrutat liv som framgångsrik domare. En kväll i en bar möter hon Jakob, vars fotografi hon nyss sett i förundersökningen till morgondagens rättegång. Med en enda blick kullkastar han alla de murar Lea byggt upp omkring sig. Jakob kämpar med att fortsätta sitt liv utan Rakel, som han har stått så nära att de nästan har blivit en och samma person. Nu anklagar hon honom för olaga förföljelse. ”Domslut” är en berättelse om kärlek och hur långt den kan driva en människa.

Egna reflektioner
Kan kärleken driva en människa hur långt som helst? Göra att man får konstiga idéer och nycker? Ja, det verkar inte bättre…

Lea är domare och förälskar sig hejdlöst i Jakob. Han i sin tur står anklagad för olaga förföljelse av sin fostersyster Rakel. Lea ska döma i målet.

Boken är väldigt vacker, nästan lite poetisk. Lea och Jakob trevar sig försiktigt fram i sin känslomässiga förvirring. Båda två är tystlåtna ensamvargar som tänker mer än de pratar.

Ulrika Mossberg har ett sätt att skriva som gör att jag känner deras ångestfyllda lust inom mig, deras rädsla och tankar om allt som är ovant.

Trots allt detta är det tyvärr inte bok som passar mig. Den är bra och välskriven på alla sätt men lite för poetisk och för mycket tankar för min smak. Dock tror jag att det är en utmärkt bok för en bokcirkel då det finns många olika frågor att ta ställning till.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln