Dö för vårt syndiga släkte

Titel: Dö för vårt syndiga släkte
Författare: Marianne Cedervall
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lind & co
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 399
ISBN: 9789179032975

Lite motvilligt har prästen Samuel Williams tagit ett vikariat i sömniga Klockarvik i Dalarna. Lugn och ro blir det dock inte tal om på nya jobbet, för när Samuel anländer möts han av en makaber syn: På kyrkogården har någon lutat ett lik mot två järnkors.

Den döde mannen visar sig vara Finn Mats Hansson, hotellchef och även kyrkorådsmedlem, och istället för den mjukstart med körövningar och kyrkkaffe som Samuel sett framför sig slungas han rakt in i församlingens både nya och gamla konflikter. Somliga bubblande under ytan, andra nu för helt öppen ridå – i och med mordet på Hansson.

Under polisutredningen som följer blir det Samuels uppgift att samarbeta med kriminalpolis Maja-Sofia Rantatalo, även hon inflyttad till Klockarvik, samtidigt som han måste försöka hålla igång åtminstone delar av ordinarie julverksamhet i kyrkan. Och ju närmare utredningen kommer en lösning, desto närmare kommer även prästen och kriminalpolisen varandra.

Egna reflektioner
Vissa böcker vill man läsa bara för att omslaget är så vackert. Detta är en sån, det är vackert men samtidigt mystiskt och lite skrämmande.

Och det är precis vad boken är, vacker, mystisk och lite skrämmande. Dessutom med små inslag av humor och fniss här och där. Det är en liten mix mellan feelgood och pusseldeckare, en lättläst bok med ett behagligt tempo. Saker och ting rusar inte iväg, intrigen forceras inte fram, det får ta den tid det tar utan att för den skull bli dryg eller långtråkig.

Marianne Cedervall har verkligen lyckats få ihop ett gäng härliga karaktärer. Prästen Samuel Williams och kommissarien Maja-Stina Rantatalo kompletterar varandra och tillsammans med övriga byinvånare, samt de fantastiska miljöbeskrivningarna, får man en by som jag gärna skulle vilja besöka.

Detta är den första delen om deckarprästen Samuel och jag ser med spänning fram emot nästa möte.

Om författaren
MARIANNE CEDERVALL är författaren bakom de oerhört populära serierna om Mirjam & Hervor och Anki & Tryggve. Dö för vårt syndiga släkte är första boken i en helt ny cosy crime-serie om den ofrivillige deckarprästen Samuel Williams.

”Det finns en tydlig dragning till pusseldeckaren i Marianne Cedervalls sätt att bygga uppintrigerna. Man anar att hon har en läromästare, drottningen bland deckarförfattare, Agatha Christie. Det gör det extra mysigt och avkopplande att läsa hennes böcker.”
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln