Som skuggan följer ljuset

Titel: Som skuggan följer ljuset
Författare: Vibeke Olsson
Betyg: 2 av 5
Förlag: Libris Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 281
ISBN: 9789173878272

1932, året efter skotten i Ådalen blir dramatiskt på Svartvik, först en sågverksstrejk där Svartviks arbetare står ensamma, sedan en massastrejk över hela Sverige.

Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen präglar både strejkledningen och vardagslivet och skär rakt igenom Brickens familj.

Bricken är nu 63 år och funderar mycket över hur hon ska förmedla minnen, hopp och framtidstro till barn och barnbarn.

Mycket är osäkert och det är Bricken van vid ändå hade hon aldrig kunnat ana vad som ska hända hennes familj.

Som skuggan följer ljuset är Vibeke Olssons sjunde bok om sågverksarbetaren Bricken. De tidigare heter Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger och Som ett träd i skogen.

Egna reflektioner
Jag vill helst läsa en bokserie i ordning, tror man får mer behållning av böckerna då. I detta fallet finns inte tiden, det här är den sjunde boken om Bricken. Kanhända är det därför som boken inte griper tag om mig, inte får mig att fastna som många andra böcker får.

Intrigen är bra, det är en viktig och intressant bit av det svenska samhället, om arbetarrörelsen och kämpandet av rätten till bra anställningsvillkor. Jag gillar att det är mycket fokus på det kvinnliga perspektivet, det behövs fler böcker om det. Ofta skrivs det mest utifrån männen.

Det märks att Vibeke Olsson har gjort ett ordentligt arbete med research, en del av de händelser hon nämner har hänt på riktigt och hon lyckas förmedla såväl känslor som miljöer på ett enastående sätt. hon skriver med väldig inlevelse och bitvis blir det nästan lite poetiskt. Tyvärr upplever jag det som lite jobbigt med alla upprepningar, samma meningar återkommer många gånger i boken.

Tycker du om att läsa om svensk nutidshistoria, speciellt ur en kvinnlig synvinkel, ja då ska du absolut läsa böckerna om Bricken. Men läs dem i ordning.

Om författaren
VIBEKE OLSSON föddes 1958 i Stockholm och är idag bosatt i Edsbyn. Som 17-åring debuterade Vibeke med ungdomsromanen Ulrike och kriget. Sedan dess har hon skrivit en lång rad romaner, många av dem i historiska miljöer. Mest kända är kanske Krigarens sköld och Molnfri bombnatt. Vibeke har mottagit ett flertal priser. För Sågverksungen fick hon Wallinpriset våren 2010, och under år 2013 fick hon ta emot den kungliga medaljen Litteris et Artibus, Birger Normanpriset och Sällskapet De Nios Vinterpris för sitt författarskap. År 2016 tilldelades hon Lars Ahlin-priset samt Ivar Lo-priset och 2018 mottog hon ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Libris Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln