Inför Gud och kniven är vi alla lika

Titel: Inför Gud och kniven är vi alla lika
Författare: Henrik Bergnedahl
Betyg: 3 av 5
Förlag: Vulkanmedia
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 476
ISBN: 9789189179431

Lukten av desinfektionsmedel hänger tung i luften. Tystnaden är total, nästan hörbar. Spända koncentrerade blickar möter varandra över munskydden. Tiden står stilla.
– Patienten sover nu, varsågoda, säger narkosläkaren. Det kalla ljuset från operationslamporna glimmar till i skalpellens stål när den i ett långt drag skär igenom bukväggen. I en kaskad av fostervatten och blod föds jag skrikande fram genom kejsarsnitt.
Det är den fjärde september 1950, samma år som Ingemar Johansson blir svensk juniormästare i boxning.

Mitt liv kom att bli en resa genom svensk sjukvård. Från att torka blodiga spyor och avföring på Mariapoliklinikerna till att bli läkare och verksamhetschef.
När jag fyllt 66 år hamnade jag under kniven igen. En svår kirurgisk komplikation kunde ha avslutat mitt liv, men jag räddades troligen av något så ovanligt som en extra leverartär.
Men allt börjar i Stockholm med 50- och 60-talets alla frestelser, idylliska sommarlov på en sörmländsk bondgård, och ett brinnande intresse för popmusik, som snare kulminerar i min dotters framgångsrika musikkarriär.

Egna reflektioner
Ibland när jag läser en bok har jag svårt för bestämma mig för vad jag tycker om den. Detta är en sån bok.

Det är väldigt intressant att följa författarens liv från nyfödd och nästan 70 år framåt. Det har hänt mycket i hans liv, precis som det gjort i samhället i stort. Allt från friare och mer liberal syn på förhållanden till en enorm teknisk utveckling. Den senare märks framförallt inom sjukvården.

Henrik Bergendahl berättar väldigt öppet om sitt liv, sina tankar och känslor. Han var absolut inte oskyldig som barn eller tonåring, utan hittade på en del hyss och olagligheter vilket han delar med sig av i boken.

Första delen, upp till ca 20 år, upplevde jag som lite jobbig. Det var en period med mycket svordomar och väldigt mycket fixering kring bröst och sex. Det var antagligen så det var men jag tror att boken hade vunnit på att tona ner de delarna lite. I övrigt tror jag han har rätt i många av sina tankar gällande vården och hur det sköts.

Gillar du självbiografier och memoarer ska du absolut läsa denna.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Vulkanmedia
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln