Likblomman

Titel: Likblomman
Författare: Anne Mette Hancock
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 301
ISBN: 9789177992073

Prisbelönad spänning från Danmarks nya deckardrottning!

Journalisten Heloise Kaldan befinner sig i en mardröm. En av hennes källor har avslöjats som en lögnare och det råder fullständigt kaos på tidningens redaktion, där man desperat försöker rensa upp efter skandalen. När Heloise oväntat får ett brev från Anna Kiel, som är efterlyst för mordet på en advokat tre år tidigare och fortfarande på fri fot, ser hon det som sin räddning.

Heloise börjar gräva i fallet men när en av hennes kollegor mördas tvingas hon inse att hon tagit sig vatten över huvudet. Hon stöter ihop med polismannen Erik Schäfer, som även han börjat rota i Anna Kiels fall, och frågorna hopar sig. Har Anna Kiel slagit till igen, eller finns det fler än en mördare? Varför leder alla spår i fallet plötsligt till Heloise? Är hennes eget liv i fara?

Likblomman är en berättelse om hämnd, rättvisa och förlåtelse och den första boken i en spännande ny kriminalserie om Heloise Kaldan och Erik Schäfer.

Egna reflektioner
Det är bara att erkänna, danskarna är mycket bra på att skriva deckare. De får till den där spänningen som gör att man glömmer att andas.

Det tog inte många sidor innan jag var helt fast i storyn. Boken är både spännande och välskriven med ett enkelt men bra språk. Jag gillar verkligen kombinationen av journalist och polisman. Både Heloise Kaldan och Erik Schäfer verkar vara intressanta människor som jag vill lära känna lite mer.

Boken håller ett lite lugnare tempo än många andra, mer som en långdistanslöpare än en sprinter, ett jämt flöde av spänning och osäkerhet. Anne Mette Hancock skriver på ett sätt som gör att du inte kan sluta läsa. Både karaktärer och miljöer är skickligt beskrivna.

Om, jag säger om, jag ska ”klaga” på något så tog den slut lite väl fort. Jag hade gärna sett att man fick läsa lite mer om de olika händelserna i slutet.

Om författaren
Anne Mette Hancock är född i Gråsten i Danmark och har bott i både USA och Frankrike. Hon är utbildad journalist och bor idag i Köpenhamn med sin man och deras två barn. Hennes debutroman, Likblomman, har vunnit Danska Deckarakademins debutantpris och 2018 utsågs hon till Årets danska författare.

Sagt om boken
”Nu blir det åka av! En drivet skriven historia som känns trovärdig, om än otäck. Här gäller sträckläsning!” Betyg 5 av 5, BTJ

”Ytligt sett följer mycket i Likblomman väl upptrampade spår i genren – en polis och en journalist på jakt efter en mördare och privata hemligheter som har betydelse för fallet – men samtidigt sticker Likblomman ut rejält genom en personligt hårdkokt stil och och genom att Heloise Kaldan och Erik Schäfer tidigt viker av från det man tror är förutsägbart. Och ska man jämföra Anne Mette Hancock med Katrine Engberg så är hon nog helt enkelt som hennes mer brutala lillasyster.” Skånska dagbladet

”Håller högt tempo och serverar smarta vändningar.” Göteborgs-Posten

”Anne Mette Hancock har mig fast i ett grepp redan från första sidan. Genom en skarp och smart berättad intrig får hon mig att hela tiden vilja veta hur det går. När det dessutom blir flera tvära vändningar mot slutet är den långt ifrån förutsägbar utan upplösningen blir både överraskande och storstilad.” Betyg 9 av 10, Karins boktips

”En berättelse som bjuder på många överraskningar. Sakta nystas sanningen upp och vägen dit är mörk och brutal.” Olivias deckarhylla

”Hårdkokt och oförutsägbar. Genialisk intrig i kombination med fint gestaltade karaktärer gör boken till en riktig bladvändare. Lägg namnet Anne Mette Hancock på minnet, utan tvekan har en nordisk deckardrottning sett sitt ljus.” Anna bokmal

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln