Bokskåpets hemlighet

Titel: Bokskåpets hemlighet
Författare: Frida Skybäck
Betyg: 4 av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 269
ISBN: 9789177992011

I ett gammalt bokskåp i mormors slitna stuga hittar Rebecka en dagbok och en samling brev från 1940-talet och det visar sig snart att hennes familjehistoria är mer komplicerad än hon trott. Vad är det för mörka hemligheter som hennes älskade mormor Anna har dolt under alla dessa år?

Rebecka har flytt sin trasiga familjesituation och inte träffat sin mamma på flera år, men när mormor hamnar på sjukhus återvänder hon motvilligt till Skåne. I breven och dagboken får en berättelse från andra världskriget liv. Den unga Anna är förälskad i Luca och beredd att riskera allt när han ber henne om hjälp med att smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet kommer att förändra deras liv för alltid.

Rebecka läser andaktsfullt och inser att hon inte är den enda som behöver försonas med sitt förflutna. Men finns det fortfarande tid nog för familjen att hitta tillbaka till varandra?

Bokskåpets hemlighet är en gripande och hoppfull historia om hur man går vidare efter en tragedi och kärlek så storslagen att den skapar svallvågor genom årtionden.

Egna reflektioner
Jag har ofta sett Frida Skybäcks böcker i olika medier och förstått att de är hyllade av såväl läsare som kritiker. Och nu förstår jag varför!

Bokskåpets hemlighet är en varm och gemytlig bok. Den är välskriven och lättläst, språket flyter lätt och storyn har ett bra driv.

Jag är svag för historiska romaner, generationsromaner, böcker som pendlar mellan två olika tidsperioder, andra världskriget och feelgood. Frida Skybäck har samlat alla mina beröringspunkter i en och samma bok och jag både ryser och myser när jag läser. Hon väver samman nutid med dåtid på ett utmärkt sätt. Hon är dessutom duktig på att förmedla tankar och känslor och jag kan känna både Annas och Rebeckas frustration.

Om författaren
FRIDA SKYBÄCK bor i Skåne med sin man och deras två barn. Hennes två första böcker på LB Förlag, Bokhandeln på Riverside Drive och Bokcirkeln vid världens ände, hyllades av både läsare och kritiker och har sålt i över 175 000 exemplar. Bokskåpets hemlighet är Fridas efterlängtade åttonde bok.

Sagt om boken
”Med fingertoppskänsla och lyhördhet målar författaren upp karaktärer, stämningar och känslotillstånd som träffar mitt i prick. Bokskåpets hemlighet lyckas med konsten att kombinera eskapism med det jordnära och väjer inte för att skildra såväl förtvivlan som himlastormande kärlek förlagd under både andra världskriget och i nutid. Med den här boken visar Frida Skybäck att hon är vår okrönta feelgooddrottning.” Johanna Wistedt

”En härligt rik historia med alla ingredienser som skapar en bra feelgood!” Betyg 4, Expressen Söndag

”Bokskåpets hemlighet är en intensiv, händelserik och varm berättelse om kärlek, öde och mod. De två parallella historierna vävs skickligt samman och blir en välskriven och läsvärd feelgoodroman.” BTJ

”Ju mer jag läser, desto mer fastnar jag i berättelsen. Det är som om jag aldrig vill sluta läsa. Frida Skybäck är en skicklig författare som behärskar det skriftliga språket. … Frida Skybäck är likt bokblurben en otroligt begåvad författare, ett geni när det gäller historiska kärleksberättelser. ” Betyg 5 av 5, Bokfiii

”En av årets bästa böcker! En bok som direkt hamnar på min topplista. Den griper tag i en och det är svårt att lägga ifrån sig boken … Frida har en väldigt god förmåga att få karaktärerna levande och väver samman nutid med dåtid på ett skickligt sätt. Välskriven och fängslande helt enkelt. Tror detta är Fridas bästa bok hittills. Hon gör mig inte besviken som läsare.” Dom kallar henne Tess

”Vilken bra bok du skrivit, Frida Skybäck! Jag som inte läser feelgood så ofta har verkligen fastnat för dina böcker och Bokskåpets hemlighet är bäst hittills. Löp och köp, låna eller ladda ner är mitt budskap till alla!” Cilla Ingeborg, bokbloggare

”Lika vacker som omslaget. Historien griper tag i mig direkt och jag ser fram emot varje lässtund jag kan roffa åt mig.” Millimys books

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln