Brutna ben och brustna hjärtan

Titel: Brutna ben och brustna hjärtan
Författare: Maria Ernestam
Betyg: 4av 5
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2019
Format: Pocket
Antal sidor: 278
ISBN: 9789177991236

Ingenting går riktigt Lisbeths väg i livet. Hon tycker visserligen om sitt lilla hus vid havet och trivs som lärare i Frillesås. Dessutom är hon singel, vilket trots allt är bättre än att vara olyckligt kär.

Men veckorna före jul blir allt bara värre. Skolans rektor vill peta henne från idrottstimmarna och anställa en manlig alpin mästare. Gamle pojkvännen dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Lisbeths syster vill till sin makes fasa föda fjärde barnet hemma och bästa vännens dotter får problem med polisen. När sedan köket måste rivas upp är olyckan fullständig, och till råga på allt ska släktens stora julbord serveras redan klockan elva.

Brutna ben och brustna hjärtan en alldeles omöjlig jul är en rolig och varm berättelse om de förväntningar vi har på oss själva och andra. Om ensamhet och vänskap, om vita och svarta lögner. Om ovanliga knep för att få det man vill ha. Och om att kanske hitta kärleken, men framför allt sig själv även när det lackar mot jul.

Egna reflektioner
Det är något speciellt med feelgood som utspelar sig under julen. Det blir dubbelt så mysigt på något sätt.

Men detta är en bok med mycket lögner och svärta också, med allvar och ångest och om egna och andras förväntningar. Jag som läsare får mig en liten tankeställare om vad som är viktigt i livet, vad jag ska fokusera på och vad jag ska släppa.

Nu låter det inte som en feelgood men det är det. Det är massor av värme och kärlek, den är väldigt mysig och får mig att känna mig sådär fånigt lycklig som bara en feelgood kan. Och som extra bonus har den en del dråpliga scener som får mig att småfnissa.

Boken är lättläst med ett bra språk och jag kom snabbt in i den. Maria Ernestam har en enastående förmåga att göra sina karaktärer levande. Jag skulle inte bli förvånad om jag mötte någon av dem på gatan.

Om författaren
Maria Ernestams berättelser rör sig mellan olika genrer, romaner, noveller, spänning, humor, och har fått en trogen läsekrets. Hon är känd för sitt unika språk och sina välkomponerade intriger. Genombrottet Busters öron blev en succé även internatio- nellt och Marias böcker älskas särskilt i Tyskland och Frankrike där hon har vunnit flera litterära priser. Maria Ernestam bor i Stockholm med sin man, har två utflugna barn och ett gammalt sommarställe i Frillesås. Hon har skrivit tio böcker.

Sagt om boken
»Även om Lisbeths upptåg lockar till skratt blir det aldrig pinsamt dråpligt, för Maria Ernestam hittar en väldigt fin balans mellan det underhållande och det som väcker eftertanke.« Johannas Deckarhörna

»Varm, härlig, tänkvärd och rolig.« betyg 4 av 5, Lollos Bokhörna

»Rolig, charmig och underbar!« Jennies boklista

»En riktigt varm svensk julfeelgood. En jättemysig och underbart ’vanlig’ historia med hög igenkänningsfaktor. En alldeles utmärkt uppladdning inför julfirandet.« Josefines bokresor

»Vilken helt underbar bok! Den är smårolig, bjuder på mysiga julskildringar och har ett lagom tempo. Boken påminner om barndomens jular samtidigt som den speglar samtiden. Det känns modernt och fräscht!« Betyg 5 av 5, Annas_bokhylla

»Det här är en av de bästa jul feelgood böcker jag läst. En bok som gav mig många skratt och massor med må bra-boost. Feelgood som innehåller precis allt du önskar dig! Börjar du läsa så slutar du inte förens boken är slut, och då med en stor suck och ett ’neeeej jag vill ha mer’.« Bettan bokprataren

»En glöggdoftande berättelse som lockar till många skratt.« Amelia

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln