Jag andas, alltså finns jag

Titel: Jag andas, alltså finns jag
Författare: Caroline Cederquist
Betyg: 3 av 5
Förlag: Älska Pocket
Utgiven: 2019
Format: Pocket
Antal sidor: 312
ISBN: 9789174297966

”Jag andas, alltså finns jag” är Caroline Cederquists gripande berättelse om sin uppväxt i en gränslös familj, där pappan väljer spriten medan mamman främst ser till sig själv och sina behov. Under barndomen präglas hon av övergreppen från dem som borde stå för trygghet och kärlek, tonårstiden är kaosartad, hon följer i sin mammas fotspår och hamnar i destruktiva relationer. Utsatthet och maktlöshet leder henne tills hon som vuxen väljer att bryta med sina skuld- och skamkänslor och börjar läka.

”Jag andas, alltså finns jag” är en modig och självutlämnande berättelse som visar att det går att komma ut på andra sidan.

Egna reflektioner
Det är jobbigt att läsa om barn som far illa. Ännu värre blir det när det är så väl beskrivet som här. Det blir så verkligt.

Boken är väldigt välskriven. Alla känslor och tankar är så tydliga och tillsammans med allt det mörka och alla hemska händelser ger det boken ett djup och får mig som läsare att känna Carolines smärta och ångest.

Det märks att Caroline Cederquist är journalist. Boken är, ämnet till trots, lättläst med korta kapitel och bra indelning mellan dåtid och nutid. Jag har även lyssnat på en del av den som ljudbok där författaren själv läser och hon gör det väldigt bra. Hon har en behaglig röst med flera nyanser.

Gillar du biografier och klarar att läsa om tuffa uppväxter är detta en bok för dig.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln