I skuggan

Titel: I skuggan
Författare: Örjan Westlund
Betyg: 4 av 5
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 369
ISBN: 9789189047914

I Skuggan ger en inblick i 1940-talets politik och omvälvande händelser. Berättelsen innehåller spänning, kärlek, våld och erotik och utspelas i historisk miljö under andra världskriget.

Året är 1940. En masugn sprängs i Norge av den norska motståndsrörelsen och engelska soldater, ett dåd som ger upphov till en kedja av oväntade händelser och intriger.

Norskan Agnes och engelsmannen Blake är båda agenter i den brittiska underrättelsetjänsten. Efter sprängningen tar de sig till Stockholm, spionernas huvudstad under andra världskriget. Här utvecklar de en djup kärleksrelation – men utöver deras uppdrag som agenter måste Agnes se till att hålla sig undan den tyska underrättelsetjänsten som är ute efter att hämnas.

Kevin, också engelsman, fängslas av tyskarna efter sprängningen i Norge. Efter många strapatser lyckas han ta sig till Ryssland, ett samhälle präglat av kommunism. Där träffar han Olga, hans livs kärlek – eller är hon blott en fälla för att sätta dit honom som dubbelagent i den sovjetiska underrättelsetjänsten?

Egna reflektioner
Kan en bok tillhöra flera olika genrer? Ja, det verkar uppenbarligen så. Örjan Westlund har plockat lite här och lite där och har lyckats bygga ihop alla delar till en spännande och historisk spionroman med inslag av feelgood och erotik.

Historien utspelar sig under andra världskriget och man rör sig i såväl Sverige som Norge, Ryssland och Polen. Vi får följa i huvudsak tre personer som på olika sätt försöker bidra till att få slut på kriget. Det är intressanta karaktärer som jag som läsare snabbt fattar tycke för.

Boken är lättläst och lite av en bladvändare. Jag kom snabbt in i handlingen. Det var inte någon seg och utdragen start utan man kan säga att det small till väldigt tidigt.

Boken är välskriven i grunden, dock finns det en del meningar där det antingen saknas eller smugit sig in ett extra ord.

Slutet var något oväntat med bäddar för en uppföljare.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln